Рецепти пасок на Великдень на будь-який смак


Опубліковано 31 Березень 2025 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Рецепти пасок на Великдень на будь-який смак


Рецепти пасок на Великдень на будь-який смак

Photo: Freepik


Великодні паски – це одна з найголовніших прикрас столу до цього світлого свята. Господині по всіх куточках України щороку мізкують над тим, як здивувати своїх рідних та близьких. Крім традиційних рецептів останнім часом стала модною також випічка, яка прийшла з інших культур.

«Діти в місті» пропонують вашій увазі трохи цікавих фактів та смачні рецепти різноманітних пасок до свят.


Традиційна українська паска


Звичайно, на наших просторах можна знайти багато різноманітних рецептів пасок, але загалом – це пухка, здобна випічка циліндричної форми. В Україні паски прикрашають глазур’ю та посипають кольоровою присипкою.



Video: Іван Янюк


Італійська Colomba Pasquale


В Італії на Великдень заведено пригощати всіх великоднім хлібом у формі голуба. Тісто, з якого роблять цей хліб, схоже на панеттоне. Воно легке та повітряне, обов’язково до тіста додають мигдаль та цукати. Верхівку, як і в Україні, прийнято прикрашати глазур’ю.

Радимо вам дивитися оригінальні рецепти від італійців. Щоб зрозуміти, можна використовувати українські субтитри в Ютуб.



Video: Italia Squisita


Brioche de Pâques з Франції


У вишуканій Франції на Великдень випікають бріош. Ця випічка має ніжну текстуру та насичений смак, для випікання використовуються дуже багато яєць. Сама випічка робиться у формі кола або сплетеної коси. Її прикрашають цукром.



Video: la petite bette


Osterbrot по-німецьки


У Німеччині на Великдень прийнято готувати Osterbrot. Це великодній хліб. По рецепту він трохи схожий на українські паски, але відрізняється тим, що німці додають дуже багато родзинок та мигдалю. Верхівку паски прикрашають цукатами, а також інколи цукровою пудрою.



Video: Einfach Backen - Marcel Paa


Читайте також: Великодні традиції в різних країнах світу


Tsoureki з Греції


Цікаву випічку пропонує грецька традиція. Там на свята випікають здобну плетінку, яку прийнято ароматизувати порошком із насіння дикої вишні та цедрою апельсина. Всередині виробу буває місце для крашанок, а іноді плетінки просто посипають насінням.



Video: Nikolopaa


Булочки Hot Cross Buns з Великої Британії


На островах на Великдень випікають невеличкі булочки з родзинками, поверх яких малюють хрест із глазурі. Такими булочками прийнято пригощати у Страсну п’ятницю, адже вони символізують розп’яття Христа.



Video: Chef Jack Ovens


Folar da Páscoa з Португалії


У португальській випічці є дещо особливе, що відрізняє її від інших. Це запечені яйця, які ховаються всередині великоднього хліба. Яйця запікають прямо в шкарлупі. Також до випічки заведено додавати корицю та аніс.



Video: Teresa Activa


Як бачимо, в кожній країні існують свої традиції святкування Великодня. Надихайтеся та обов’язково пробуйте щось нове. Незалежно від традицій, паска завжди залишається головним атрибутом Великодня.


Зверніть увагу на нашу статтю: Великодні паски: добірка найцікавіших рецептів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук