Як підготуватися до НМТ: ефективні стратегії


Опубліковано 02 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Як підготуватися до НМТ: ефективні стратегії


Як підготуватися до НМТ: ефективні стратегії

Photo: Freepik


Національний мультипредметний тест (НМТ) – слова, від яких біжать мурашки як у школярів, так і в їхніх батьків. Період підготовки до такого важливого екзамену є одним із найскладніших моментів у житті багатьох дітей, оскільки від результатів НМТ залежить їхня можливість вступу в омріяний навчальний заклад. Звичайно, щоб вдало здати національний мультитест, необхідні знання та натренованість у виконанні завдань, однак і без ефективної стратегії для підготовки тут обійтися не можна. «Діти в місті» створили універсальний план підготовки до випускного іспиту, який допоможе абітурієнтам полегшити шлях до високих балів.


Зверніть увагу на нашу добірку: Підготовка до НМТ та ДПА 2025 онлайн + офлайн з усіх предметів 


Виявіть слабкі місця


Кожна дитина має до чогось нахил: гуманітарний напрям, фізико-математичний або хіміко-біологічний. Звернувши на це увагу, варто розподілити час на підготовку до кожного з предметів. Наприклад, якщо дитина має нахил до гуманітарного напрямку, варто приділити час для того, щоб підтягнути математику, яка є обов’язковою для складання. Навіть якщо дитина планує вступати на спеціальність, що не передбачає вивчення точних наук, бал з математики може повпливати на загальний конкурсний бал та можливість отримання гранту.


Ознайомтеся зі структурою проведення іспиту



Photo: Freepik


На даний момент ми не маємо чіткого уявлення про те, як проходитиме НМТ у 2025 році. Однак, на етапі планування це не головне, достатньо проаналізувати структуру проведення попередніх НМТ. Оскільки тестування такого типу було запроваджено у 2022 році, і з кожним наступним завдання ускладнювалися, варто звернути увагу саме на НМТ 2024.

  • Іспит містив чотири блоки завдань з чотирьох предметів: три обов’язкові – українська мова, математика та історія України, і один за вибором вступника: українська література, географія, біологія, хімія, фізика або іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська).
  • Загальна кількість завдань мультипредметного тесту відрізнялась у різних предметних частинах, на виконання всього тесту вступникам було відведено 240 хвилин – по 120 хвилин на два блоки з перервою між ними у 20 хвилин.
  • До першого блоку входили тести з української мови та математики, до другого блоку, який учасники НМТ складали після перерви, входили історія України та предмет за вибором учасника.

Детальну інформацію щодо програми кожного з предметів можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Там ви знайдете перелік розділів, які охоплює іспит, загальну кількість завдань, а також кількість питань з кожної теми.


Звертайтеся по допомогу



Photo: Freepik


Немає нічого ганебного у тому, що дитина самостійно не справляється з навантаженнями. Якщо дитині бракує самодисципліни або мотивації для ефективної підготовки, варто розглянути варіанти навчання з репетитором або тютором. Індивідуальний підхід допоможе структурувати матеріал та організувати час, а також контролювати прогрес у підготовці. Репетитори можуть акцентувати увагу на слабких місцях учня і адаптувати навчальну програму під його потреби.

Також можна записатися на приватні курси, де навчання побудоване за чітким планом, орієнтованим на швидке опанування програми і досягнення результатів. В інтернеті можна зустріти велику кількість онлайн-шкіл, що спеціалізуються на підготовці до НМТ, такі як TURBOZNO чи ZNOHUB. Окрім того, що кожен викладач має власну стратегію для навчання, вони активно ведуть соціальні мережі, де кожного дня безкоштовно розповідають багато корисної інформації, пропонують тести та схеми для кращого запам’ятовування. Це стане корисним варіантом для тих, кому важливо мати зовнішню підтримку та контроль.


Читайте також: Не знаю, ким хочу бути: проблеми профорієнтації






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук