Як покращити навички читання через ігри


Опубліковано 20 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Освіта >  Як покращити навички читання через ігри


Як покращити навички читання через ігри

Photo: Freepik


Не всім дітям легко дається читання. Деякі засвоюють цю навичку у дуже ранньому віці, а деякі і в першому класі з трудом складають літери в слова. То що ж робити, якщо дитина ніяк не може навчитися читати або робить це дуже невпевнено та повільно? Гратися! Саме ігри дозволяють дитині швидше опановувати складні навички. «Діти в місті» зібрали для вас практичні поради, які допоможуть поступово прокачувати навички дитини.


Основні завдання


Читання – це надзвичайно важлива діяльність, адже вона впливає на мовлення. У першу чергу, це розвиток словникового запасу, покращення розуміння слів та їх використання, розвиток критичного мислення. Тому бажано, щоб дитина навчалася читати якомога раніше.

Як же цього досягти? Діти завжди краще навчаються, коли їм весело. Тому саме через ігри навчання відбувається ефективніше, чим через класичні уроки. Ігри дозволяють створити навчальне середовище без стресу.


Які ігри обрати



Photo: Freepik


Для розвитку навичок читання необхідно обирати ігри, де головними героями будуть літери та слова.


Бінго

Чудова гра для того, щоб вивчати слова, які часто зустрічаються в текстах. Для цього можна створити дошку з поширеними словами. Називайте слова, а дитина нехай намагається їх знайти та впізнати. Ця гра покращує розпізнавання слів. Головна мета - запам’ятати основний словниковий запас.


Розкидані склади

Роздрукуйте слова та наріжте їх на склади. Завдання дитини – скласти слова зі складів, правильно добравши один до одного.


Полювання за скарбами

Заховайте у квартирі чи у дворі скарби і напишіть підказки, де вони знаходяться. Завдання дитини – прочитати ці підказки і влаштувати полювання за скарбами. Ця гра заохочує дитину швидше опановувати навичку читання, адже на кону справжні скарби.


Читайте також: Як навчити дитину читати: поради для батьків


Настільні ігри

Пошукайте серед запропонованого асортименту дитячих магазинів ігри, які створені для розвитку навичок читання. Таких наразі доволі багато. Обирайте ігри відповідно до віку дитини та заохочуйте її частіше грати та навчатися. Настільні ігри ідеально підходять для дітей, які люблять змагатися.



Photo: Freepik


Мобільні додатки

Використовуйте час за гаджетами с користю. Знайдіть додатки, які також направлені на вивчення літер, слів, розвиток словникового запасу. Цифрові ігри можуть стати додатковим стимулом для діток, яких важко відірвати від комп’ютерів та смартфонів.


Читацька естафета

Коли дитина вже трохи вміє читати, можна впроваджувати ігри, які допоможуть покращити її навички. Влаштуйте естафету, в якій дитина має прочитати речення або короткий уривок з книжки, після чого добігти до певної точки, з’їсти смаколик та повернутися, щоб прочитати наступне речення. Ця гра чудово підходить для активних дітей.


Рольові ігри

Оберіть книжку, в якій багато персонажів і багато діалогів. Розподіліть ролі і прочитайте історію вголос всією сім’єю. Задача кожного – дуже старатися, щоб розіграти діалог свого персонажа. Рольова гра оживляє історію, завдяки чому у дитини з’являється інтерес до читання.


Вам може сподобатися наша стаття: Нові книжки для дітей українською






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук