Як підготувати дитину до школи?


Опубліковано 06 Вересень 2024 о 17:00

Блог Діти в місті Одеса >  Лайфхаки для батьків >  Як підготувати дитину до школи?


Як підготувати дитину до школи?

Photo: trinity.cy


Підготовка дитини до школи – це важлива та досить непроста робота. Більше того, батьки знають, що чекає на першокласника, тому повинні підготувати його морально і фізично до нової віхи життя.


Рік перед першим класом слід використовувати з користю, поступово привчаючи дитину до нового режиму та обов'язків будь то державна школа або англійська школа на Кіпрі.


У цьому матеріалі розберемося, як організувати підготовку дітей до школи, щоб зацікавити та заохотити навчання.


Психологічна підготовка


Навіть зовні спокійній і впевненій дитині буває складно адаптуватися до незвичайної шкільної обстановки. Як підготувати дитину до школи та допомогти з переходом до нового життєвого етапу?


Вчіть дитину керувати емоціями та мислити позитивно

Вміння контролювати такі емоції як гнів, агресивність чи образа вбережуть дитину від необдуманих вчинків чи слів. Поясніть дитині, що проблем багато. Але якщо мислити позитивно, то буде простіше подивитись ситуацію з іншого боку і знайти вірний вихід.

Тренуйте увагу та вміння концентруватися

Вчіть дитину завжди доводити почате до кінця. Давайте йому завдання, які можна виконати протягом півгодини. Вибирайте не лише улюблені справи, а й ті, де дитина може чинити опір. Якщо вдалося зосередитись на поставленому завданні хоча б на 20 хвилин і довести справу до результату, ви впоралися.

Виховуйте відповідальність та розвивайте силу волі

Вчіть мріяти, ставити цілі та домагатися їх, незважаючи на труднощі. Спочатку допомагайте зовнішнім стимулам, але поясніть, що найсильніша мотивація – її власна.

Доручайте дитині дорослі завдання. Нехай у нього буде свій список закріплених справ по дому: полити квіти або витерти пил, вигуляти чи погодувати домашнього улюбленця.


Здоров'я та режим дня


Для кращої адаптації дитини до школи слід вирівняти режим дня. Наприклад, вранці – вставати о 7 годині ранку, робити ранкові процедури і снідати. Важливо також привчити дитину вчасно лягати спати. Для того ще за дві години до сну зменшіть активність дитини, обмежте час мультиків, час контакту з гаджетами тощо. Попрацюйте над звичкою дитини планувати наступний день та готувати заздалегідь необхідні речі. Не завантажуйте дитину з першого дня додатковими гуртками та репетиторами, дайте їй можливість звикнути до нового режиму життя та вимог школи.

Вважається, що для адаптації дитини до школи потрібно 4-6 тижнів. Тому вибір додаткових активностей слід перенести на жовтень. Також дізнайтеся думку класного керівника, чи потребує дитина додаткового навантаження. Також обов'язково врахуйте бажання самої дитини. Не змушуйте дитину відвідувати гуртки, яким їй не подобається або сильно виснажують дитину.

Слідкуйте, щоб дитина досить гуляла на свіжому повітрі, була на сонці. Адже тривале перебування у приміщенні за відсутності сонця негативно впливає стан здоров'я дитини, з його сон.


Соціальна підготовка: Як розвинути навички спілкування та взаємодії?


Приділіть увагу навичкам поведінки у колективі. Це особливо важливо, якщо дитина не ходила до дитсадка.

  • Вчіть ввічливого спілкування з іншими дітьми.
  • Розповідайте про правила поведінки з дорослими, людьми похилого віку.
  • Зверніть увагу на те, як поводитись у транспорті, поясніть правила поведінки з чужими речами.

Дитина має засвоїти, що речі однокласників – не її власність, і брати без дозволу їх не можна, хоч би як хотілося. Згодом дитині буде легше засвоїти правила поведінки у школі, на уроці, у їдальні тощо.


Поради для батьків щодо підготовки до школи


Нове середовище – це стрес для кожного першокласника. Тому діти схильні спілкуватися з уже знайомими однокласниками (сусіди, одногрупники із дошкільних закладів). Не всі охоче поринають у нові знайомства. Найкращим розвитком подій буде створення умов для попереднього знайомства з колективом, де дитина зможе розслабитись: спільна прогулянка, екскурсія тощо. Заохочуйте дитину за її спроби спілкування та адаптації. Позитивні слова можуть дуже допомогти.

Адаптації в школі не уникнути, і турбуватися не слід. Треба розуміти, що початок навчального процесу у 1 класі – це логічне продовження режиму дитячого садка. Дитина не повинна бути повністю самостійною, адже першокласник постійно перебуває під наглядом дорослих. Також батьки перебувають у постійній комунікації з учителем, і у разі потреби певні ситуації коригуються спільними зусиллями.

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук