Чи можна їсти чіпси без шкоди для фігури: огляд корисних різновидів
Опубліковано 25 Липень 2024 о 14:00
Блог Діти в місті Одеса > Харчування > Чи можна їсти чіпси без шкоди для фігури: огляд корисних різновидів
Photo: pexels.com
Поряд із звичайними картопляними чіпсами, які досить калорійні та містять багато солі, у продажу є корисніші альтернативні закуски: такі ж хрусткі та смачні. У статті докладно розповідаємо про найвідоміші різновиди корисних чіпсів.
Овочеві
Готуються з моркви, капусти, буряків, батату. Зазвичай не обсмажуються в маслі, а запікаються або висушуються, за рахунок чого не містять рослинного жиру і тому менш калорійні. Морквяні чіпси містять багато антиоксидантів, клітковини та бета-каротину. Хрумка закуска з капусти корисна тим, що цей овоч багатий на антиоксиданти і вітаміни А, С, К. Зазвичай капустяні чіпси запікають з невеликою кількістю оливкової олії і приправ.
У буряках багато калію, марганцю та інших мінералів, тому бурякові чіпси мають характерний яскравий колір і цікавий смак із земляним відтінком.
Чіпси з батату також містять багато бета-каротину, а також клітковини та вітамінів С та А. Вони трохи солодкуваті на смак. Часто такі снеки приправляють спеціями та травами.
Фруктові
Ще одна здорова альтернатива класичним картопляним чіпсам - снеки з фруктів, які зазвичай готуються за допомогою дегідратації або сублімаційного сушіння скибочок фруктів, що дозволяє зберегти більше поживних речовин. До найпопулярніших різновидів фруктових чіпсів входять:
- яблучні;
- бананові;
- мангові;
- ананасові.
Бажано вибирати варіанти без додавання цукру, оскільки вони корисніші.
Чіпси з бобових
Такі снеки готуються з квасолі, сочевиці та нуту. Вони містять багато білка, тому дуже поживні та дарують тривале відчуття ситості. Чіпси з нуту, які можна придбати в маркеті Маудау, зазвичай запікають і приправляють травами та морською сіллю.
Сочевичні роблять із відповідного борошна, тому вони виходять повітряними та легкими. А бобові чіпси часто поєднують з насінням чиа та кіноа для підвищення поживних та корисних властивостей.
Снеки із зерен та насіння
У цю категорію входять чіпси з кіноа, насіння чиа та льону. Закуска з кіноа дуже хрумка, смачна і корисна, оскільки містить безліч незамінних амінокислот. Снеки з насіння багаті жирними кислотами омега-3, клітковиною та антиоксидантами. А чіпси з насіння льону мають приємний горіховий смак і корисні для нормалізації травлення.
Незвичайні варіанти чіпсів
Прагнучи урізноманітнити асортимент продукції, багато виробників експериментують з основним інгредієнтом для чіпсів. Тому у продажу є досить незвичайні варіанти снеків із морських водоростей, маніоки, плантана. Чіпси з водоростей містять багато йоду, різних вітамінів та мінералів. Закуска з маніоки багата на вуглеводи і клітковину. А снеки з плантана – чудове джерело калію.