Що має бути у складі якісного шоколаду


Опубліковано 22 Лютий 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Одеса >  Харчування >  Що має бути у складі якісного шоколаду


Що має бути у складі якісного шоколаду

Photo: freepik.com


Різноманітність солодощів на полицях у магазинах часто збиває з пантелику тих, хто хоче вибрати правильний продукт. Особливо це стосується шоколаду, адже різноманітні варіанти пропонують сотні виробників. Щоб вибрати найкорисніший, потрібно знати, що ж має бути у складі цієї солодощі насправді.


Молочний, чорний та білий


У кожного з нас свої переваги з приводу виду шоколаду. Є різні думки щодо цього і в лікарів, які не визнають користі білих плиток, але відзначають позитивний вплив на здоров'я чорних.


Якщо не брати до уваги добавки, якісний продукт містить у складі велику кількість какао. При цьому середні ціни на шоколад в Україні можуть залежати також від різних додаткових інгредієнтів – фруктів, спецій тощо.


Відповідно до норм, вміст інгредієнтів у різних видах солодощів має бути:

  1. Какао. Від 55% для гіркого та від 35% – молочного.
  2. Молоко. Від 26 для молочного та від 14% – для гіркого.
  3. Масло какао. Від 20% – для білого.

У темні сорти шоколаду цукор практично не додають, у той час як у молочному та білому його може бути понад 20%. Відповідно, ці види будуть більш солодкими та менш корисними. Окремо деякі бренди випускають рожевий шоколад. Його роблять із особливого сорту бобів Ruby. У нього ягідний смак із кислинкою та незвичайний фруктовий запах.


Шоколад із добавками


Виробники пропонують покупцям не тільки насолоду різних видів, але і з домішками у складі. Найпопулярніший варіант - з горіхами та родзинками.


Останнім часом з'явилася тенденція робити шоколад "здоровішим". Для цього його збагачують білками, вітамінами та мінералами, а цукор замінюють підсолоджувачами. Такий продукт із магазину Maudau може бути дійсно корисніше, ніж, наприклад, традиційний молочний.


Різноманітні цукати, печиво, нуга та праліне, навпаки, підвищують рівень вуглеводів у солодощах за рахунок цукру. А ось прянощі та злакові можуть дійсно зробити шоколад смачнішим без втрати користі.


Як вибирати самостійно


У складі справжнього шоколаду повинні бути тільки какао, масло з нього та цукор. При цьому важливо використовувати терті боби, а не просто порошок, який може бути зроблений з відходів виробництва. Зовнішньо шоколад має бути глянцевим і однорідним, усередині — матовим. Якщо ж поверхня плитки не блищить, швидше за все, у складі є соя. Температура плавлення какао-масла нижча, ніж у кокосового або пальмового, тому справжній шоколад починає швидко плавитися в руках. Також плитка має дзвінко ламатися і не прилипати до поверхні зубів. Якісний шоколад без втрати смаку та властивостей зберігається до року. При цьому його завжди випускають у тонких плитках, а не продають величезними шматками. Виняток – солодощі для кондитерських. Якщо ж виробник заявляє, що термін придатності продукції більше 12 місяців, це означає, що у складі присутні консерванти.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук