Що має бути у складі якісного шоколаду
Опубліковано 22 Лютий 2024 о 12:00
Блог Діти в місті Одеса > Харчування > Що має бути у складі якісного шоколаду
Photo: freepik.com
Різноманітність солодощів на полицях у магазинах часто збиває з пантелику тих, хто хоче вибрати правильний продукт. Особливо це стосується шоколаду, адже різноманітні варіанти пропонують сотні виробників. Щоб вибрати найкорисніший, потрібно знати, що ж має бути у складі цієї солодощі насправді.
Молочний, чорний та білий
У кожного з нас свої переваги з приводу виду шоколаду. Є різні думки щодо цього і в лікарів, які не визнають користі білих плиток, але відзначають позитивний вплив на здоров'я чорних.
Якщо не брати до уваги добавки, якісний продукт містить у складі велику кількість какао. При цьому середні ціни на шоколад в Україні можуть залежати також від різних додаткових інгредієнтів – фруктів, спецій тощо.
Відповідно до норм, вміст інгредієнтів у різних видах солодощів має бути:
- Какао. Від 55% для гіркого та від 35% – молочного.
- Молоко. Від 26 для молочного та від 14% – для гіркого.
- Масло какао. Від 20% – для білого.
У темні сорти шоколаду цукор практично не додають, у той час як у молочному та білому його може бути понад 20%. Відповідно, ці види будуть більш солодкими та менш корисними. Окремо деякі бренди випускають рожевий шоколад. Його роблять із особливого сорту бобів Ruby. У нього ягідний смак із кислинкою та незвичайний фруктовий запах.
Шоколад із добавками
Виробники пропонують покупцям не тільки насолоду різних видів, але і з домішками у складі. Найпопулярніший варіант - з горіхами та родзинками.
Останнім часом з'явилася тенденція робити шоколад "здоровішим". Для цього його збагачують білками, вітамінами та мінералами, а цукор замінюють підсолоджувачами. Такий продукт із магазину Maudau може бути дійсно корисніше, ніж, наприклад, традиційний молочний.
Різноманітні цукати, печиво, нуга та праліне, навпаки, підвищують рівень вуглеводів у солодощах за рахунок цукру. А ось прянощі та злакові можуть дійсно зробити шоколад смачнішим без втрати користі.
Як вибирати самостійно
У складі справжнього шоколаду повинні бути тільки какао, масло з нього та цукор. При цьому важливо використовувати терті боби, а не просто порошок, який може бути зроблений з відходів виробництва. Зовнішньо шоколад має бути глянцевим і однорідним, усередині — матовим. Якщо ж поверхня плитки не блищить, швидше за все, у складі є соя. Температура плавлення какао-масла нижча, ніж у кокосового або пальмового, тому справжній шоколад починає швидко плавитися в руках. Також плитка має дзвінко ламатися і не прилипати до поверхні зубів. Якісний шоколад без втрати смаку та властивостей зберігається до року. При цьому його завжди випускають у тонких плитках, а не продають величезними шматками. Виняток – солодощі для кондитерських. Якщо ж виробник заявляє, що термін придатності продукції більше 12 місяців, це означає, що у складі присутні консерванти.