Що робити якщо дитина бреше: поради батькам


Опубліковано 26 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Що робити якщо дитина бреше: поради батькам


Що робити якщо дитина бреше: поради батькам

Photo: Freepik


Маленьких дітей нерідко ловлять на брехні, що дуже непокоїть батьків. Варто зазначити, що брехня не завжди є проявом чогось поганого. Інколи діти просто фантазують, або не розуміють наслідків такої поведінки. Втім, є ситуації, коли варто бити тривогу.

«Діти в місті» дізнавалися про причини дитячої брехні та розбиралися, що з цим робити.


Причини дитячої брехні


Брехня є поширеною поведінкою дітей. Часто вона служить методом досягнення мети або звичною формою спілкування. Ось кілька поширених причин дитячої брехні.


Уникнення покарання

Страх перед покаранням доволі часто змушує дітей брехати. Вони можуть приховувати свої вчинки або помилки, щоб уникнути наслідків своєї поганої поведінки. Така брехня народжується в сім’ях, де дуже жорстко ставляться до помилок.


Привернення уваги

Інколи діти брешуть, щоб привернути увагу батьків чи оточуючих. Це трапляється з дітьми, яким не вистачає уваги та любові батьків. Обманні дії допомагають привернути хоч якусь увагу, тому часто діти йдуть на це.


Захист інших

Іноді діти можуть брехати, щоб захистити своїх друзів або батьків. Вони можуть брати вину на себе через страх за близьких їм людей.



Photo: Freepik


Перевірка меж

Брехня може бути спробою перевірити межі, встановлені батьками. Якщо діти ще не усвідомлюють наслідків за такі вчинки, вони будуть перевіряти, чи допустима така поведінка.


Читайте також: Велика маленька брехня: чому не можна обманювати дітей


Страх розчарувати батьків

Діти можуть вдаватися до брехні через страх розчарувати батьків. Наприклад, вони можуть збрехати про оцінки в школі або досягнення на творчих заняттях. Таке трапляється в сім’ях, де в пріоритеті стоять досягнення і досконалість.


Уява і фантазія

Маленькі діти можуть брехати через бурхливу фантазію. Іноді вони самі не розуміють, що брешуть, адже починають вірити у свою брехню. Діти можуть придумувати історії або перебільшувати, щоб зробити свій досвід більш захоплюючим.


Тиск однолітків

Інколи трапляються ситуації, коли дитину змушують брехати її однолітки.


Що робити?



Photo: Freepik


Потрібно розуміти, що реакції у виді гніву або розчарування не принесуть бажаного результату. Коли ви спіймали вашу дитину на брехні, найперше, що необхідно зробити, це відкрито та чесно обговорити ситуацію. Зберігайте спокій, знайдіть безпечне місце для спілкування та обговоріть з дитиною причини її дій. Неконфліктний підхід сприяє розвитку довіри та розуміння між дітьми та батьками.

Щоб вирішити цю проблему, потрібно з’ясувати причини та мотивацію. Поговоріть з дитиною та спробуйте докопатися до правди.

Не варто сварити дитину або намагатися її присоромити. Поясніть, що всі роблять помилки, але треба з усіх сил намагатися вчитися на них і не повторювати їх. Не навішуйте на дитину ярлик брехуна, але поясніть, що часта брехня може закінчитися погано.


Профілактика брехні


Діти менше брешуть в сприятливому середовищі, де почуваються комфортно. Намагайтеся створити атмосферу прийняття, де відсутній осуд за думки та вчинки, де панує довіра та любов.

Вчіть дитину чесності та демонструйте власний приклад. Пояснюйте, що здорові і міцні стосунки з оточуючими можна побудувати тільки, якщо ти чесний з людьми.

Обов’язково встановіть межі та поясніть дитині, якими будуть наслідки брехні наступного разу. За таку поведінку у майбутньому має бути справедливе покарання.

Відновлення довіри є поступовим процесом. Визнавайте позитивні зміни в поведінці дитини та звертайте увагу на прояви чесності. Пояснюйте, що довіра завойовується з часом.


Якщо брехня, попри ваші зусилля, стає постійною проблемою, зверніться за порадою до дитячого психолога. Професійна допомога може виявити глибші проблеми, але гарний спеціаліст обов’язково запропонує шляхи для вирішення цієї проблеми.


Зверніть увагу на нашу статтю: Топ-13 фраз, які змусять вашу дитину слухатися






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук