Як пояснити дитині, що Санти не існує: практичні поради


Опубліковано 28 Листопад 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Як пояснити дитині, що Санти не існує: практичні поради


Як пояснити дитині, що Санти не існує: практичні поради

Photo: Freepik


Магічна віра в Санта Клауса або Святого Миколая займає особливе місце в серці дитини. Але ближче до 8 років у дитини розвивається логічне мислення. Вона входить у стадію активних сумнівів щодо реальності казкових героїв, ще й однолітки підливають інсайтів у вогонь.

«Діти в місті» зібрали корисні поради, які допоможуть вам обговорити з дитиною питання існування Санти.


Чи готова ваша дитина?


Вирішення цього делікатного переходу вимагає чуйності, співпереживання та вдумливого спілкування. Не варто самостійно ініціювати розмову. Слідкуйте за сигналами, коли ваша дитина починає сумніватися в існуванні Санти. Коментарі, логічні запитання або розмови з однолітками на цю тему можуть свідчити про готовність до дискусії.

Підходьте до розмови з урахуванням рівня зрілості вашої дитини. Діти зазвичай починають сумніватися в існуванні Санти приблизно в 7-8 років, але готовність різна для кожної дитини.


Будьте чесними


Обирайте м’який підхід. Будьте чесними, але делікатними, коли говорите на цю тему. Наголошуйте на магії та радості, пов’язаній з міфом про Санту, а також на традиціях святкування. Наголосіть на тому, що, хоча Санта може не бути реальною людиною, традиції, щедрість і дух дарування, пов’язані з ним, є справжніми та вічними. Не забудьте нагадати дитині, що чудеса існують, поки в них вірять.


Читайте також: Готуємося до Дня Святого Миколая: вірші, пісні та інші цікавинки


Коли ви будете розповідати дитині правду, ви можете використати декілька варіантів.

Один із варіантів запропонувала американська вчителька Леслі Раш. Вона розповіла, як цю тему обговорювали в її сім’ї. Коли дитина виростала, батьки говорили, що тепер і вона готова стати Сантою. Що у багатьох дорослих велике серце, тому вони самі стають символами свята.



Photo: Freepik


«Коли ти був маленьким, Санта існував. Чи існуватиме він і далі, залежить тільки від тебе...». Такими словами пропонується пояснити дитині, що символом свята, який дарує радість дітям по всьому світу, може стати кожен.

Щоб закріпити легенду, ви можете обрати людину, для якої купите і підготуєте подарунок. Таким чином ви зможете навчити дитину бути уважними до того, що подобається близьким протягом року.

Якщо ваша дитина полюбляє історію, можете розказати їй про новорічні традиції в різних частинах світу. Адже насправді далеко не у всіх країнах дітям приносить подарунки Санта чи Святий Миколай. Розкажіть про те, як і навіщо створюються ці історії та традиції, та як вони видозмінюються з часом.

Крім того, ви можете пояснити дитині, що Санта існує, але не так, як в казках, а як символ добра, підтримки та радості. Що дуже часто цей символ є світлою смугою, яка настає навіть у темні часи. І що віра в Санту чи Святого Миколая робить життя веселішим та цікавішим.


Прийняття нових традицій



Photo: Freepik


Намагайтеся створити відкритий і безпечний простір для обговорення. Запропонуйте своїй дитині поділитися своїми думками, почуттями та будь-якими запитаннями про Санту чи Святого Миколая. Варто з розумінням ставитися до почуттів дитини, адже для багатьох дітей це може бути розчарування. Втім, більшість все ж таки відчуватимуть цікавість чи навіть полегшення.

Не забудьте попросити дитину поважати переконання своїх однолітків, які все ще можуть вірити в Санту. Тому запропонуйте тримати цю розмову в секреті.

Коли дитина вже знає всю правду, ви можете зайнятися створенням нових традицій або ритуалів, яких ваша дитина з нетерпінням чекатиме під час канікул. Зверніть увагу на радість дарування, підкреслюючи дух доброти та щедрості під час святкового сезону.


Варто зазначити, що розкриття правди про Санту є важливою віхою в емоційному розвитку дитини. Підходячи до цієї розмови з емпатією, чесністю та розумінням, батьки зможуть грамотно провести своїх дітей через цей перехідний період.


Зверніть увагу на нашу статтю: Адвент календар до Нового року своїми руками






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук