Аденоїди у дітей - як вчасно розпізнати та вилікувати патологію


Опубліковано 27 Жовтень 2023 о 17:00

Блог Діти в місті Одеса >  Здоров'я і спорт >  Аденоїди у дітей - як вчасно розпізнати та вилікувати патологію


Аденоїди у дітей - як вчасно розпізнати та вилікувати патологію

Photo: anc.ua


Аденоїди - це поширена патологія, знайома багатьом батькам. Її формування відбувається протягом тривалого часу та підлягає лікуванню на всіх етапах розвитку. Аденоїди - це мигдалики, що знаходяться в носоглотці. У дитячому віці їх розмір досягає максимальних розмірів через активну роботу імунної системи та її фізіологічну незрілість. Саме через верхні дихальні шляхи до організму дитини потрапляє більшість антигенів, і лімфоїдна тканина в носоглотці стає першим бар'єром на їхньому шляху. Через це вона часто гіпертрофується, щоб забезпечити достатньо ресурсів для боротьби з патогенами. При цьому не варто чекати на її самостійне зменшення — у цьому випадку необхідне комплексне лікування.


Лікарі часто починають з медикаментозних методів, призначають промивання (часто використовуються антисептики та сольові розчини, наприклад, Аква Марис), антибіотики чи фізіотерапію.


У разі розвитку ускладнень чи посилення тяжкості використовують хірургічне втручання.


Як запідозрити розвиток хвороби


Лікарі виділяють певний перелік симптомів, що характерний для ранніх стадій захворювання:

  1. Часті нежиті, які з часом не минають, а посилюються;
  2. Постійні спроби дихати ротом;
  3. На тлі цього – нормальна або субфебрильна температура тіла;
  4. Постійна гугнявість навіть при вільному носовому диханні.

Ця клінічна картина розвивається через поступове збільшення обсягу лімфоїдної тканини. Вона розростається і перекриває собою хоани, не даючи повітря вільно проникати з носових ходів у горло. Через це малюк перебуває у постійному стані гіпоксії, знижується його працездатність. Діти стають примхливими, неуважними та регулярно сонними через порушення нічного сну. У цей період батькам важливо запідозрити розростання аденоїдів, оскільки надалі постійна гіпоксія та необхідність дихати ротом призводять до відставання у психічному та фізичному розвитку та деформації кісток черепа. Якщо затягнути з лікуванням, навіть після повного лікування дитина буде жити з характерним напіввідкритим ротом.


Photo: anc.ua


Як вилікувати аденоїди


Використовуються два напрями лікування:

  1. Медикаментозний. Призначаються промивання антисептиками, які дозволяють видалити з носових ходів слиз та бактерії, звільнивши їх для повітря та введення ліків. За наявності запалення застосовують антибіотики, для зняття набряку збільшеної мигдалики використовують судинозвужувальні засоби.
  2. Хірургічний. Найчастіше мигдалику видаляють оперативно, що дозволяє повністю позбутися симптомів патології.

У разі своєчасного виявлення патологію можна вилікувати без негативних наслідків для дитини. Чим раніше її було виявлено, тим ефективнішим буде лікування.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук