Як захистити зір дітей від ТБ: рекомендації офтальмолога


Опубліковано 03 Жовтень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Одеса >  Здоров'я і спорт >  Як захистити зір дітей від ТБ: рекомендації офтальмолога


Як захистити зір дітей від ТБ: рекомендації офтальмолога

Photo: ctrs.com.ua


Провідні офтальмологи стверджують, що перегляд телевізора не шкодить дитячому зору. Загрозу здоров'ю очей несе виключно неправильно підібрана локація для розташування ТВ-екрана, кількість часу для перегляду, віддаленість юного глядача від девайса.

Дотримуючись простих рекомендацій фахівців, ваша дитина буде з комфортом і без шкоди для зору дивитися улюблені мультфільми та телепередачі.


Скільки часу можна дивитися ТБ?


Діти можуть бути прикуті до екрану на кілька годин, якщо їх зацікавив контент. Цього не варто допускати, щоб уникнути проблем із зором у майбутньому. Офтальмологи рекомендують такі орієнтовні часові рамки ТВ-дозвілля:

  • до 1,5 років краще взагалі не включати малюкам телебачення;
  • у 2 роки виділяйте на це заняття 15 хвилин на день;
  • у 3 роки достатнім часом буде 30 хвилин;
  • для 5-6-річних дітей нормально проводити перед екраном 1,5 години, але цей час має розподілятися на весь день;
  • у віці 7-12 років дозволяється до 2 годин екранного часу.


    Як дітям дивитись телевізор?


    Якщо ви плануєте купити телевізор в Києві, то зверніть увагу на його діагональ і зіставте з площею приміщення, де його буде встановлено.


    Відстань до гаджета має бути в 2,5 рази більшою, ніж його діагональ. Це дозволить дивитися контент без надмірної напруги зору.


    Photo: ctrs.com.ua


    На що слід звертати увагу під час встановлення ТВ-панелі?


      1. Пристрій повинен розташовуватися в центрі місця, де сидить юний глядач. Не збоку, не по діагоналі. Це забезпечить комфортне становище шиї та голови без появи втоми.
      2. Не варто вмикати дитині телевізор у повній темряві. Сильний контраст між яскравим кольоровим екраном і непроглядною темрявою навколо змушує очі сильно напружуватися. Не розташовуйте екран навпроти вікна, щоб яскраве сонячне світло не відображалося на ньому та не погіршувало читання зображення. Якщо іншого варіанта немає, то на період перегляду частково засувайте штори, щоб позбавитися відблисків на дисплеї.
      3. Поза для перегляду телевізора має бути максимально природною. Педіатри рекомендують сидіти на дивані або кріслі, щоби ТБ при цьому розташовувався на рівні обличчя. Це позбавить дитину необхідності постійно закидати голову, щоб щось розглянути на дисплеї.
      4. Зверніть увагу на OLED та IPS-матриці. Вони відрізняються широкими кутами огляду та реалістичністю перенесення кольорів. Дитині не доведеться вдивлятися у зображення, воно буде достатньо деталізованим та насиченим.


        По можливості варто придбати телевізор із додатковими функціями для захисту зору. Це може бути зниження частоти мерехтіння, адаптивна яскравість, покращений контраст картинки. Таймер також зручна можливість для контролю часу, проведеного юним глядачем перед дисплеєм. Такі технології ефективно знижують навантаження з очей під час перегляду контенту.





        Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


        Пошук