Новини освіти: керування дронами, електронні підручники та рейтинг спеціальностей у вишах


Опубліковано 07 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Новини освіти: керування дронами, електронні підручники та рейтинг спеціальностей у вишах


Новини освіти: керування дронами, електронні підручники та рейтинг спеціальностей у вишах

Photo: Freepik


Інновації, досягнення та зміни в українській освіті відбуваються щодня. Робота ведеться по багатьох напрямках – від забезпечення навчального процесу в умовах війни до реформи шкільного харчування тощо.

«Діти в місті» зібрали добірку найцікавіших новин зі сфери освіти за останній час.


Реформа дисципліни «Захист України»


У Міносвіти повідомили про плани змінити та актуалізувати дисципліну «Захист України». Про це заявив очільник відомства Оксен Лісовий.

До нової програми включать якісну домедичну допомогу, мінну безпеку, керування дронами та орієнтування на місцевості. Пілотний проект буде запущений вже у вересні. Його будуть тестувати у школах в різних областях.

Фінальна програма з’явиться після того, як буде протестовано пілотний запуск та отримано відгуки від вчителів та учнів. Перед стартом програми буде проведено навчання викладачів за участю міжнародних та громадських організацій. Зокрема з вчителями працюватимуть спеціалісти, які вміють керувати симуляторами FPV дронів.


Вам може знадобитися наша стаття: Питання безпеки: як поводитися з вибухонебезпечними предметами


Рейтинг спеціальностей у вишах


Наразі завершується вступна кампанія до українських вишів і вже можна підбити підсумки стосовно того, які спеціальності є найпопулярнішими в Україні цього року.

За кількістю поданих заяв найпопулярнішими стали напрямки:

  • «Право»,
  • «Психологія»,
  • «Філологія»,
  • «Комп’ютерні науки»,
  • «Менеджмент».

Зазначається, що в цілому картина не змінилася і абітурієнти продовжують вступати на ті спеціальності, які вважаються престижними.


Електронні підручники



Photo: Freepik


Міносвіти опублікувало електронні версії підручників для учнів 1-11 класів.


Їх можна завантажити на сайті Інституту модернізації змісту освіти у розділі «Електронні версії підручників».


Центри надолуження освітніх втрат


В Україні готують запуск освітніх центрів із надолуження освітніх втрат учнів. Наразі оголошено конкурс серед шкіл, які прийматимуть на своїй базі дітей.

Проект розрахований на учнів 3–10 класів. Планується проводити для них групові заняття з математики та української мови. Крім того, у закладах надаватимуть психоемоційну підтримку за допомогою психологічних тренінгів.

Центри будуть відкриті у 14 областях. Також передбачено створення онлайн-центру.


Реформа шкільного харчування



Photo: Freepik


Нещодавно в різних областях України пройшли форуми, присвячені реформі шкільного харчування та її впровадженню. Як відомо, цим питанням в Україні займаються вже декілька років. У форумах взяли участь представники різних відомств, а відкриті вони були привітанням ініціаторки реформи, першої леді України Олени Зеленської.

Так, у Тернопільській області відзвітували про Кулінарний Хаб, де проходять навчання кухарі, які потім працюватимуть в шкільних їдальнях. Кухарів навчатимуть працювати за новими стандартами з використанням нового обладнання.

Зазначається, що разом з поверненням школярів за парти в новому навчальному році, знову стане актуальним питання їхнього харчування. Зараз йде активна робота над новими нормативними документами, які дозволять забезпечити дітей якісною їжею.


Читайте також: Як привчити дитину їсти менше солодощів


Нові укриття


В Україні продовжують відбудовувати школи, зруйновані у наслідок російської агресії. Крім того, активно ведеться будівництво та облаштування нових укриттів. У цьому допомагають міжнародні організації.

Так, за ініціативою швейцарсько-українського проекту DECIDE, буде облаштовано 25 укриттів в школах Чернігівської, Одеської та Полтавської областей. На це виділили близько 170 млн гривень.

Наразі триває відбір шкіл, в яких згодом з’являться новенькі укриття.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук