Навчання в Україні: як працюватимуть школи з 1 вересня


Опубліковано 04 Серпень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Освіта >  Навчання в Україні: як працюватимуть школи з 1 вересня


Навчання в Україні: як працюватимуть школи з 1 вересня

Photo: Freepik


Повномасштабне російське вторгнення серйозно змінило освітній процес в Україні. Більшість шкіл довгий час працювали в онлайн-форматі, але зараз ті навчальні заклади, які мають відповідні умови, планують повернутися до навчання офлайн.

Дискусії щодо повернення дітей до шкіл ведуть постійно. З одного боку є батьки, які хочуть, щоб їхні діти отримували якісну освіту. З іншого боку – навчальні заклади, не всі з яких можуть гарантувати безпеку дітям.

«Діти в місті» зібрали всю інформацію щодо роботи шкіл в Україні з 1 вересня 2023 року.


Позиція Міністерства освіти і науки



Photo: Freepik


У відомстві дали рекомендації навчальним закладам щодо початку навчального року. Як і в минулому році, вирішальним для більшості шкіл буде ситуація в регіоні та наявність облаштованих укриттів.

В Міносвіти погоджуються, що онлайн-навчання має купу недоліків, серед яких великий обсяг домашніх завдань, недостатнє спілкування з однолітками та вчителями, відсутність практики тощо. Тому школам рекомендують повернутися до аудиторних занять, якщо є така можливість.

Варто зазначити, що відомство лише надає рекомендації, а кожна школа на місцях прийматиме рішення щодо формату навчання самостійно. Однак, школи, які знаходяться в зоні бойових дій або зонах досяжності ворожого вогню, продовжать навчання в онлайн-форматі.


Читайте також: Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів


Робота шкіл в Одесі



Photo: Freepik


Згідно з рішенням Кабміну, навчальний рік в Україні розпочнеться 1 вересня і триватиме до 28 червня. Рішення щодо того, яким буде навчання в кожному окремому регіоні, прийматиметься обласними військовими адміністраціями. А відповідальність за побудову комфортних укриттів покладена на місцеву владу і громади.

На Одещині з 1 вересня працюватиме 641 школа, що складає 88% від загальної кількості. У департаменті освіти області повідомили, що 213 тис. школярів зможуть повернутися до навчання в шкільні стіни.


Швейцарсько-український проєкт DECIDE, який займається відбудовою шкіл в Україні, виділить додаткових 170 млн грн на облаштування шкільних укриттів у Чернігівській, Одеській і Полтавській областях.

Загалом планують облаштувати укриття в 25 навчальних закладах в цих областях, що дасть можливість дітям навчатися в безпечних умовах.


Зверніть увагу на наш каталог приватних шкіл в Одесі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук