Українські казки: цікавинки, про які ви не знали


Опубліковано 14 Липень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Українські казки: цікавинки, про які ви не знали


Українські казки: цікавинки, про які ви не знали

Photo: Freepik


Українські казки є цінною частиною української культури. Вони наповнені захопливими історіями та унікальними героями. Казки занурюють читача у давні традиції, цінності та фольклор України. Іноді вони подібні до казок інших країн, а іноді – геть унікальні.

«Діти в місті» підготували кілька інтригуючих фактів про українські казки, про які ви, можливо, не знали.


Дівчата і врода


У казках інших країн конфлікти між жінками зазвичай відбуваються через вроду і заздрість. Пригадайте Попелюшку або Білосніжку. В українських казках врода важлива, але не є головною чеснотою дівчини.

Найбільше в жінках цінилася працьовитість. Багато в чому це залежало від того, що спадок сім’ї передавався не по чоловічій, а по жіночій лінії.


Читайте також: Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми


Злі сили не злі


Деякі казкові монстри стали саме монстрами тільки після прийняття християнства. Християнство розділило сприйняття світу на чорне і біле. А насправді всі ці нечисті сили були і хорошими, і поганими одночасно. Як люди.

Той же Змій мав джентльменські манери – частував гостя-героя, що прийшов його вбити, надавав право першого удару, і завжди питав: «Ну що, будемо битися чи миритися?». Русалки могли залоскотати та затягнути під воду, але якщо герой вгадував їхню загадку, то допомагали.



Photo: Freepik


Богатирі – українці


Ми звикли вважати богатирів представниками чужої культури. Насправді ж, образ казкових богатирів виник у Київській Русі, коли наших сусідів ще навіть не існувало.

Так Ілля Муромець доїжджав до Києва «від заутрені до обідні», тому що містечко Муроми знаходилося зовсім поруч, на Чернігівщині. Історики точно не знають, в якій частині України народився Добриня Микитович, але відомо, що він був дядьком Князя Володимира Святославовича. А от Олешко Попович був родом з Пирятина. Тоді це було прикордонне містечко, тому він так часто брав участь у битвах з кочівниками.


Моторошний символізм у казках


В ті далекі часи, коли виникли казки, люди ще не знали як працює цей світ. Люди мали своє уявлення про це. Тому часто давні казки можуть здатися магічно-незрозумілими, а інколи навіть моторошними або химерними.

Так рушник був символом дороги та шляху, ба навіть життєвого шляху. Адже кінець життя був пов’язаний з цим образом – на рушниках спускали домовину. Ліс, особливо, темний, – це символ потойбічного світу, сповненого різними химерними істотами та духами. Цікаво, що потойбічні портали були і всередині хати. Злі духи могли потрапити всередину крізь вікна або піч, і ніколи через двері.


На кого перетворився Змій?


Photo: Freepik


Змій – один з найдавніших лихих персонажів українського фольклору. Коли він з’явився, він мав вкрай монстро-демонізований вигляд. Але з плином часу ставав все більше схожим на людину – заговорив, набув людських негативних рис як то жадібність, гнів, жага влади. Він став більш метафоричним.

З приходом християнства він поменшав, обріс чорною щетиною, а лапи змінилися на копита. Отак Змій перетворився на лихого чорта.


Вам може сподобатися наша стаття: Топ-15 причин читати книжки разом з дорослими дітьми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук