Переваги волонтерства: як згуртувати сім’ю та знайти своє покликання


Опубліковано 31 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Переваги волонтерства: як згуртувати сім’ю та знайти своє покликання


Переваги волонтерства: як згуртувати сім’ю та знайти своє покликання

Photo: Freepik


Волонтерство – це чудовий спосіб для дітей дослідити свої інтереси, отримати нові навички та знайти своє покликання. Сьогодні в Україні волонтерство стало однією з найшановніших діяльностей, адже мільйони людей потребують допомоги та підтримки.

Допомога іншим дає дітям можливість відчути свою значимість, а також вчить співпереживанню та розвиває емоційний інтелект. «Діти в місті» розкажуть про переваги волонтерства і те, як воно може допомогти згуртувати сім’ю.


Переваги волонтерства


Перш за все, волонтерство – це гарний спосіб для дітей пізнати навколишній світ, познайомитися з різними спільнотами. Воно допомагає їм зрозуміти потреби інших людей, навчитися емпатії та співчуття, розвинути почуття соціальної відповідальності.


Читайте також: Що таке емоційний інтелект та як його розвивати


Волонтерство допомагає дітям розвинути нові навички та інтереси. Наприклад, допомога в притулку для тварин може відкрити любов до тварин, а волонтерство в громадському саду – викликати інтерес до садівництва. Діти можуть отримати досвід у різних сферах і дізнатися, чим вони захоплюються.

Співпраця з іншими допомагає дітям вибудовувати міцні соціальні стосунки, заводити нових друзів і спілкуватися з людьми, які поділяють їхні інтереси та пристрасті. Це також чудовий спосіб для дітей вирватися зі своїх рутинних справ і спробувати щось нове. Вийшовши за межі своєї зони комфорту, діти можуть випробувати себе та відчути успіх та гордість за свою роботу.



Photo: Freepik


Допомагаємо всією сім’єю


Коли ви приймаєте участь у благодійних акціях всією сім’єю, це зміцнює стосунки в родині та створює значущі спогади. Працюючи волонтерами, члени родини можуть дізнатися про інтереси та цінності один одного, розвити емпатію та соціальну відповідальність.

Спільна волонтерська діяльність дає можливість об’єднатися та якісно провести час разом. Це дозволяє членам сім’ї ділитися позитивним досвідом і працювати над спільною метою. Сім’ї також можуть дізнатися про сильні та слабкі сторони один одного.

Допомагаючи іншим, ви можете дізнатися про актуальні проблеми та виклики сьогодення. Це може надихнути вас та ваших дітей шукати нові інтереси та захоплення, а також розширить уявлення про навколишній світ. Спільна благодійна діяльність також подає позитивний приклад дітям і демонструє важливість залучення громади до вирішення спільних проблем та допомоги іншим.


Вам може сподобатися наша стаття: Користь сімейних традицій: як створити міцні спогади


Що обрати?


Є багато різних видів волонтерської діяльності, які підходять для дітей. Головне – знайти те, що відповідає інтересам і здібностям дитини.


Притулки для тварин

Діти, які люблять тварин, можуть працювати волонтерами в місцевих притулках, допомагаючи доглядати за тваринами, вигулювати собак і допомагати знаходити їм домівку.


Продовольчі банки

Діти можуть допомагати сортувати та розподіляти їжу в місцевих продовольчих банках або організовувати продовольчі акції для збору пожертв від громади.


Збір коштів

Нерідко діти влаштовують міні-акції, під час яких збирають кошти, які потім передають в благодійні фонди. Це може бути продаж своїх витворів мистецтва або ж якихось послуг.


Екологічні групи

Діти, які захоплюються навколишнім середовищем, можуть стати волонтерами в місцевих екологічних групах, беручи участь у прибиранні пляжів, висаджуванні дерев або інших заходах.



Photo: Freepik


Допомога руками

Дітей часто залучають до виготовлення різноманітних корисних речей для фронту. Наприклад, маскувальних сіток чи окопних свічок. Також діти виготовляють патріотичну символіку, яку пізніше дарують воїнам.


Будинки престарілих та притулки

Разом з сім’єю ви можете допомагати в будинках престарілих: спілкуватися з людьми похилого віку, читати їм книжки чи грати в ігри. Крім того, можна допомагати притулкам, влаштовуючи свята для дітей, позбавлених материнського тепла.


Молодіжні організації

Багато організацій надають можливості для громадських проектів. Наприклад, пластунські організації постійно займаються волонтерством.


Існує багато різних типів волонтерських активностей, в яких діти можуть брати участь. Головне – це знайти діяльність, яка відповідає їхнім інтересам і здібностям. Тож заохочуйте свою дитину досліджувати можливості волонтерства у вашій громаді – це може змінити її життя!


Вам може бути цікавою наша стаття: Пластуни України – від історії до сучасності






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук