Безпека в інтернеті для малечі: як захистити своїх дітей


Опубліковано 22 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Безпека в інтернеті для малечі: як захистити своїх дітей


Безпека в інтернеті для малечі: як захистити своїх дітей

Photo: Freepik


Згідно з дослідженням, що було проведено в Україні в 2021 році серед школярів 6-18 років, третина опитаних дітей проводить в інтернеті від 3 до 5 годин щодня. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну ця кількість часу лише зростає.

«Діти в місті» зібрали поради спеціалістів, які допоможуть захистити та убезпечити ваших дітей.


Невтішна статистика


Комунікаційний менеджер освітнього проєкту #stop_sexтинг Владислава Пунік зазначає, що інтернет, соцмережі та месенджери дозволяють дітям творчо самовиражатися, спілкуватися з друзями та рідними, навчатися, дізнаватися новини та багато чого іншого.


«Однак, варто пам’ятати та нагадувати дітям про те, що інтернет - це не лише про переваги, але й про ризики. З розвитком технологій наше життя все більше диджіталізується, а отже ризиків для дітей стає все більше. Тим більше в умовах війни. Адже контент про війну, з яким діти стикаються в мережі, може включати відверті зображення та відео, емоційно травмуючі історії людей, які постраждали від війни, а також дезінформацію», - пояснює Пунік.


За її словами, для запобігання насильства важливо відкрито говорити про проблему, проводити навчання фахівців, здійснювати просвітницьку діяльність серед батьків і дітей. І робити все це якомога більш регулярно.

Згідно з дослідженнями, сьогодні діти починають користуватися інтернетом набагато раніше – з 5-11 років, а 83% дітей у віці 7-13 років вже стикаються з сексуальним контентом. Багато дітей стають жертвами злочинців в інтернеті, які втягують їх в створення незаконного контенту.

В освітньому проєкті #stop_sexтинг акцентують увагу на захисті дошкільнят і дітей молодшої школи.


Читайте також: Як контролювати контент, з яким дитина стикається в мережі: поради експертів


Освітні матеріали



Photo: #stop_sexтинг


Щоб навчати дітей безпеці в інтернеті, спеціалісти створюють навчальний контент. Так, нещодавно в Україні з’явився перший мультфільм про безпеку дітей онлайн «Хаппі та її суперсила». Мультик створила студія анімації Wow-How Studio спільно з дитячою письменницею Ірою Бовою.



Photo: #stop_sexтинг


Також друком вийшла книга «Безпечний інтернет. Завтра в школу» авторства психологині Аліни Касілової. Вона розрахована на дітей віком 5-8 років. У книзі зібрані правила поведінки в інтернеті для маленьких користувачів.


Тематичні уроки зі школярами



Photo: #stop_sexтинг


Щоб покращити безпеку дітей, необхідно доносити їм важливу інформацію з різних джерел. За словами Владислави Пунік, з початку війни команда #stop_sexтинг створила та передала новітні знання про безпеку дітей у часи війни понад 98 тис. батьків та дітей по всій Україні. Ще понад 30 тис. освітян отримали навички захисту дітей в офлайн/онлайн середовищі та рекомендації щодо підтримки ментального здоров'я.

До 18 листопада - Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації – команда проєкту #stop_sexтинг проведе серію вебінарів для вчителів щодо безпечної поведінки дітей в мережі. Усі уроки будуть доступними після проведення вебінарів на сайті.


Крім того, проєкт веде інформаційну діяльність в соцмережах:


Чи працюють обмеження?


Багато батьків вважають, що убезпечити дітей можна, заборонивши їм користуватися гаджетами, або обмеживши доступ до інтернету.


«Якщо ви ще не купили власний гаджет дитині, а лише розмірковуєте над таким рішенням, запитайте дитину, навіщо їй потрібен пристрій. Аргументом дитини може бути «у всіх в класі є». Тому перше, що ми рекомендуємо - ще на початку навчання в школі обговорити з батьками однокласників питання безпеки учнів в інтернеті та спробувати встановити спільні правила серед всіх батьків. Наприклад, що діти не реєструються до 13 років у соціальних мережах або що смартфони чи смарт-годинники купуються дітям не раніше певного віку», - зазначає Владислава Пунік.


Обов’язково говоріть з дитиною про те, що слідування за тим, як роблять всі, не завжди буде безпечним та кращим для дитини й може призвести до небезпечних та ризикових дій.


«Для зв’язку з дитиною достатньо і звичайного «кнопочного» мобільного телефону - без доступу до інтернету. Смарт-годинник теж може бути гарним рішенням для підтримання зв’язку. Але у багатьох з них працює голосовий помічник - пошукова система, якій можна ставити запитання і вона відповість про все що завгодно», - зазначає експертка.


Дитина має ще в шкільному віці усвідомити – все, що потрапляє в інтернет, залишається там на довготривалий період і може вплинути на майбутнє. У дітей ще не сформовано критичне мислення, і що гірше, часто вони не розуміють як те, що вони роблять онлайн, вплине на їх життя офлайн, на їх мрії та цілі. Для них дуже важко побачити наслідки у майбутньому. Задача батьків – це пояснювати.


«Експерти сходяться на тому, що краще не купувати гаджет, поки дитина не знає всіх правил безпечної онлайн поведінки та не має достатній рівень критичного мислення, аби протистояти загрозам в інтернеті. А коли ви все ж купуєте перший гаджет, то одразу маєте розпочати бесіди про безпеку онлайн», - підсумовує Владислава Пунік.


На сайті #stop_sexтинг є уроки для дітей від 4 до 18 років, які можна провести як вдома, так і рекомендувати провести в школах.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як захистити дитину в Likee і TikTok






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук