Let's do it Ukraine: екологічна ініціатива, яка змінює світ


Опубліковано 29 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Let's do it Ukraine: екологічна ініціатива, яка змінює світ


Let's do it Ukraine: екологічна ініціатива, яка змінює світ

Photo: Let's do it Ukraine


17 вересня в Україні відбудеться всесвітній день прибирання. Офіційно він проходить кожну третю суботу вересня у 191 країні світу починаючи з 2018 року. І вже п'ятий рік поспіль офіційним організатором події в Україні є Всеукраїнський молодіжний рух Let's do it Ukraine.

«Діти в місті» поспілкувалися з координаторкою Всесвітнього дня прибирання в Україні, лідеркою Let’s do it Ukraine Юлією Мархель, яка розповіла про діяльність руху.


Не лише прибирання


За словами Юлії, подібні проєкти організація проводила і до цього. Як, наприклад, наймасштабніше прибирання країни "Зробимо Україну чистою разом".


«У 2017 році нам вдалося в один день активізувати понад 1 100 000 учасників по всій території України. Але звісно пандемія коронавірусу згодом внесла свої корективи, довелось адаптуватися під сучасні реалії, робити локації від 5 до 200 учасників в залежності від карантинних зон. Але екологічні проєкти, інформаційно-просвітницькі заходи та толоки проводилися постійно на різних локаціях, в усіх регіонах», - розповідає вона.


Метою організації є формування культури чистоти, правильного поводження з відходами, відповідального споживання та дбайливого ставлення до довкілля. Тому робота руху полягає не лише у проведенні масштабної толоки, але й у просвітницькій діяльності, потужній кампанії з інформування населення про екологічні проблеми та їх рішення, розвитку екологічного волонтерського руху, сталого розвитку громад. Позитивна динаміка відображається у зростанні екологічно свідомої частки населення, яка не тільки відвідує акції та бере участь в проєктах Let's do it Ukraine, але й втілює у життя певні екологічні принципи та звички. Наразі все більше людей користується багаторазовим упакуванням, екологічними торбинками, сортують сміття тощо.


«Якщо говорити про конкретні цифри, то минулого року до прибирання, попри карантинні обмеження, приєдналось 311 тис. учасників. Цього року через війну ми беремо курс на спеціально адаптовані безпечні прибирання та формування щоденних екозвичок. Поки ЗСУ очищають нашу землю від окупантів, ми прагнемо очистити її від сміття і навести порядок», - зазначає Юлія.


За її словами, організація розробила для цьогорічного Всесвітнього дня прибирання нові формати проведення. Це цифрове прибирання онлайн, розбір завалів, формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай», сортування вторинної сировини та відправка на переробку, колективні прибирання на території установ, організацій, а також традиційна толока.


Результати участі кожного у Всесвітньому дні прибирання можна зареєструвати за посиланням до 25 вересня 2022 року включно.


«Але в останньому випадку локація має бути рекомендованою органами місцевого самоврядування, кількість учасників у групі має бути обмежена, площа – перевірена ДСНС на безпечність, в пішій ходьбі має бути сховище, учасники мають пройти спеціальний інструктаж техніки безпеки, а у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття. Всі інструкції, підказки, реєстрація участі та результатів будуть опубліковані в новинах на офіційному сайті letsdoitukraine.org. До речі, українцям за кордоном можна буде теж приєднатись до акції від рідного міста і фіксувати досягнення разом з усіма учасниками», - зазначають організатори.


Читайте також: Мультики про екологію: як цікаво та захопливо прищеплювати дитині екологічну поведінку


Екосвідомість українців



Photo: Let's do it Ukraine


За словами Юлії, завдяки численним просвітницьким проєктам, діяльності екологічних рухів та організацій, популяризації екотематики в медіа, соціальна відповідальність українців значно зростає. З'являється все більше людей, готових до правильного поводження зі сміттям та впровадження екологічних звичок. Навіть під час війни люди прагнуть жити екологічно та цікавляться цією темою.


«Нещодавно мені подзвонило медіа з Генічеська і попросили дати коментар на тему екологічних наслідків війни. Тобто людей навіть на окупованих територіях турбують питання навколишнього середовища! Це тоді так вразило. А потім був ще один дзвінок. Телефонували з військової частини з питанням куди можна здати сортоване сміття. Тоді ми з командою зрозуміли, що здаватися у жодному разі не можна. Ми запустили цю екологічну машину ще багато років тому і тепер вона вже їде сама і постійно підганяє нас, щоб ми рухалися далі», - зазначають у русі.


Втім, сміття та сміттєзвалищ більшає щороку, тож українцям потрібно бути максимально екологічно відповідальними, зменшувати об’єми сміття, користуватись багаторазовим, здавати вторинну сировину на переробку.


Цифрове прибирання



Photo: Let's do it Ukraine


Проблема цифрових відходів постійно лише зростає. Наприклад, щороку розсилається близько 62 трильйонів спам-листів, що потребує використання 33 млрд одиниць електроенергії й призводить до викиду 20 млн тонн CO2 за рік.


«Якщо говорити у порівняннях, то під час надсилання мільярда спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 млн автомобілів. Але електронна пошта – не єдине джерело забруднення. Усі файли, програми, спам-листи, засмічені хмарні сховища, які не використовують, у кінцевому ланцюгові стають джерелом вуглекислого газу, що виділяється в атмосферу», - пояснює Юлія.


У 2021 році учасники з червоних карантинних зон під час Всесвітнього дня прибирання видалили 55 865 гігабайтів цифрового сміття. Це, як уже згадувалося вище, можуть бути якісь непотрібні файли, програми, фото- та відеоматеріали, різноманітний спам. Для цифрового прибирання потрібен лише ваш електронний пристрій (комп’ютер, ноутбук, телефон) і ви самі. Тож, всього кілька хвилин вільного часу, навіть не встаючи з дивану, можуть зробити нашу планету чистішою.


Ви можете зареєструвати свої успіхи за цим посиланням до 25 вересня, а в подальшому робіть це щодня як класну екозвичку.


Вам також може знадобитися наша стаття: Культура майбутнього: чому важливо навчити дітей сортувати сміття






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук