Як обрати дитячий садок та на що звернути увагу


Опубліковано 29 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Різне >  Як обрати дитячий садок та на що звернути увагу


Як обрати дитячий садок та на що звернути увагу

Photo: Freepik


Рано чи пізно перед батьками малюка встає питання щодо вибору дитячого садочку для дитини. Яким він має бути, державним чи приватним, де розташований тощо. Попри те, що інформації вистачає, батьки завжди стикаються зі складнощами у виборі належного закладу.

«Діти в місті» підібрали головні критерії, на які варто звернути увагу в першу чергу.


Ви можете скористатися нашою добіркою: Путівник по приватних дитячих садочках Одеси


Перше враження


Кожну секунду тримайте в голові думку – ви обираєте садочок для дитини, а не для себе. Усвідомлення цього моменту допоможе вам сконцентруватися саме на вподобаннях і потребах дитини. І починати потрібно з першого враження.

Садочок – це перше місце, де дитина опиняється в соціумі поза родиною. Тому це місце має вразити своєю атмосферою. Загальне захоплення садочком має знизити стрес у дитини щодо того, що вона якийсь час проводитиме без батьків.


Карти та гугл-відгуки



Photo: Freepik


Зрозуміло, що вибір місця розташування садочку – дуже індивідуальне питання. Комусь потрібно ближче до дому, іншим – до роботи, третім – до бабусі з дідусем. Але картами таки варто скористатися. Як мінімум, щоб перевірити, чи на безпечній відстані садок від проїжджої частини. Як максимум – почитати відгуки.

За допомогою відгуків можна вберегти себе та дитину від неприємностей, і обрати садочок із ліпшою репутацією. Звичайно ж, негативні відгуки пишуть частіше, ніж позитивні, це нормально. Та все ж, якщо негативних відгуків занадто багато, і вони були залишені нещодавно, – це привід, щоб переглянути інші варіанти.


Ознайомчий день


Багато закладів проводять День відкритих дверей або Ознайомчий день. Обов’язково сходіть, подивіться на умови, поспілкуйтеся з вихователями, нянечками, кухарями – з усіма, кого зустрінете. Це дасть вам змогу зрозуміти, наскільки садочок підходить вашій дитині.


Люди



Photo: Freepik


Звертайте увагу на робітників садочку. Не тільки на тих, хто з вами спілкується, а на всіх спеціалістів – від директорки до двірника. Як вони говорять, як поводяться з дітьми, який мають емоційний стан, суворі чи усміхнені?

Вашій дитині доведеться проводити багато часу саме з цими людьми. Тому ви маєте право розуміти, як вони впливатимуть на малюка.


Цінності дитячого садочку


Кожен садочок – індивідуальний. І його цінності формують люди, які тут працюють. Окрім того, як вони говорять і як реагують на дітей, зверніть увагу, які цінності вони пропагують, наскільки чесно та відкрито відповідають на питання, наскільки добре знають садочок і дітей, які тут навчаються.

Цей критерій складно систематизувати, але батьки мають не тільки почути, але й відчути, що в цьому садочку і з цими людьми можна залишити свою дитину.


Навчальні програми


Обов’язково дізнайтеся про розклад дня та навчальні методики, за якими педагоги займаються з дітьми. Потрібно, щоб в садочку впроваджувалися сучасні системи навчання, і виховання дітей проходило не за програмою 30-річної давнини.


Читайте також: Готуємося до школи: що повинна вміти дитина перед вступом у перший клас


Неочікувані незручні питання


Найскладніший пункт. Всі хочуть бути хорошими в очах інших людей, тому уникають гострих кутів. Але тут мова йде про вашу дитину, тому два-три неочікуваних питання можуть відіграти важливу роль. Поставте кілька незручних питань, і дивіться як педагоги на них реагують, і що відповідають. Наприклад:

  • Як обираєте постачальників продуктів? Скільки разів на місяць проходять закупівлі? – це покаже вам рівень відповідальності щодо харчування дітей.
  • Коли і за що звільнили останнього працівника? – відповідь натякне вам на ставлення педагогів до роботи і загальну атмосферу в колективі.
  • Коли і за що востаннє виключили дитину з садка? – це дасть розуміння про вимоги до дітей. Якщо нікого ніколи не виключали, запитайте, чому? Адже це може значити, що тут закривають очі на неприпустиму поведінку дітей.
  • Як працюють з дітьми, яких не приймають інші діти? – тут ви зрозумієте, чи допомагають дитині соціалізуватися і як це відбувається.
  • Що робить вихователь, коли діти граються? – для розуміння, чи завжди дитина знаходиться під наглядом дорослого.


Вам може знадобитися наша добірка: Підготовка до школи та Preschool 2022: online + offline






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук