Як пробудити у дитини інтерес до читання


Опубліковано 14 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Як пробудити у дитини інтерес до читання


Як пробудити у дитини інтерес до читання

Photo: Freepik


У сучасному діджиталізованому світі зовсім не хочеться витрачати час на такі старі штукенції, як книги. Навіщо? Ось популярність в тіктоці або ютубі, без усіляких книг, – зовсім інша справа. Десь так думає дитина.

«Діти в місті» підібрали для вас кілька цікавих технік, як зробити читання цікавим. І головне правило – не перетворюйте читання на покарання, хай це буде пригодою. Виділіть на це трішечки часу.


Книги і кіно


Якщо ваша дитина любить кіно, зробіть для неї добірку екранізацій того, що треба прочитати за літо. Можна навіть не весь фільм подивитися, а виокремити невеликий яскравий уривок, щоб занурити дитину в атмосферу і стимулювати бажання читати.

Іншим прикладом може бути челлендж – спочатку читаємо книгу, потім дивимося фільм, і шукаємо різницю в сюжетах. Це цікавий досвід, який, окрім читання, ще й тренує уважність і спостережливість.


Клуб детективів



Photo: Freepik


Організуйте з дітьми клуб детективів. Класно буде запросити кілька друзів вашої дитини, і разом проводити зустрічі Клубу. Не пошкодуйте часу і сил, аби надати цьому потрібного антуражу – плащі, наручники та лупа викличуть у дітей захват.

Кожна дитина на зборах Клубу – детектив. Разом ви будете розслідувати заплутані справи. Кожна нова книга – це нова справа. І не читайте одразу все повністю, йдіть по частинах. На зустрічах клубу обговорюйте, будуйте гіпотези і намагайтеся вгадати, хто ж той злочинець?

І прислухайтесь до дітей. Ви можете їх навмисно плутати, аби у них всередині горіло бажання докопатися до правди.


Читайте також: Читаємо на канікулах: найпопулярніші цикли книг, які люблять діти


Бук-блогер



Photo: Freepik


Тепер в хід пішла важка артилерія. Ваша дитина фанатіє від блогерів? Запропонуйте їй самій стати блогером. Не так важливо, для якої мережі ви це зробите – тікток, ютуб чи інста, головне, що ви підтримаєте бажання дитини.

У своєму книго-блозі дитина може переказувати книги, ділитися враженнями, зачитувати найцікавіші уривки, або навіть брати участь у челленджах чи влаштовувати трендові танці з книгами. Най дитині буде цікаво не тільки читати, а й розвивати особистий блог.


Буктрейлери


Якщо у вас творча дитина, запропонуйте їй створити буктрейлер. Буктрейлер – це коротке відео, яке рекламує книгу. Воно має заінтригувати майбутнього читача, привернути увагу до сюжету і персонажів, вразити.

Так, це як трейлери фільмів, тільки для книг. Ви можете разом написати сценарій, і зняти відео. Дитина тренується не тільки монтувати відео, але й писати сценарії, лаконічно й зрозуміло формулювати думки і презентувати себе та свою творчість.

Це також класний крок у блогерство.


Дзеркало сюжету


Класна гра для коротких оповідань, або коли є база з кількох прочитаних книг. Цю гру обожнюють діти і підлітки.

Ви записуєте відео, де ваша дитина розповідає сюжет книги, але у відзеркаленій формі, навпаки. Потім завантажуєте це відео на сторінку, а друзі та підписники мають вгадати, що то за книга.

Наприклад, жили собі дві родини, які дуже дружили. Вирішили вони одружити власних дітей. Але їхні син і донька ненавидять один одного. На всіх чекає щасливий кінець. А люди в коментарях потім напишуть, що це «Ромео і Джульєтта».


Вам може знадобитися наша стаття: Підготовка до школи: коли дітям варто починати читати






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук