Безкоштовні послуги та фінансова допомога для новоспечених батьків


Опубліковано 13 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Безкоштовні послуги та фінансова допомога для новоспечених батьків


Безкоштовні послуги та фінансова допомога для новоспечених батьків

Photo: Freepik


З початку війни в Україні народилося близько 36,5 тис. дітей. Деяким матерям доводиться народжувати прямо в укриттях. У цей складний час молодим сім’ям особливо потрібна підтримка держави.

«Діти в місті» зібрали перелік головних послуг та виплат, які можна отримати від держави.



    Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами


    Право на допомогу мають жінки, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Допомога виплачується жінкам за відпустку, яка складає 70 календарних днів до пологів і 56 після.




    Допомога при народженні дитини


    Допомогу може отримати один із батьків або опікун. Вона складає 41280 гривень. Одразу виплачується 10320 гривень, а решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.




    Вам може стати в нагоді наша стаття: Допомога від держави під час війни: які виплати отримають українці


    Реєстрація дитини



    Photo: Freepik


    З моменту народження дитини батьки зобов’язані протягом місяця зареєструвати її в держорганах. Під час воєнного стану для реєстрації народження дитини знадобиться лише паперове Медичне свідоцтво про народження за формою №103/о. Для цього потрібно звернутися в найближче відділення ДРАЦСу в населеному пункті, де немає бойових дій.





    Вам може знадобитися наша стаття: Чим годувати малюків до року під час війни: практичні поради


    Реєстраційний номер облікової картки платника податків


    Щоб отримати номер облікової картки платника податків, необхідно звернутися до Головного управління Державної податкової служби за місцем реєстрації. Документи подаються одним із батьків.




    Грошова компенсація бебі-боксу


    Кожна сім’я, в якій народився малюк, має право на отримання допомоги у вигляді «пакунку малюка». З 2021 року батькам надали можливість отримати грошову компенсацію замість «пакунку». Подати заяву на отримання допомоги можна в ЦНАП, виконавчих органах міських та селищних рад, а також в структурних підрозділах з питань соціального захисту.

    У період воєнного стану грошову компенсацію можна отримати на будь-який рахунок, відкритий у ПриватБанку, якщо немає можливості відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання. Зазвичай, гроші можна витратити лише на дитячі товари. З карток ПриватБанку дозволяється використовувати гроші у будь-яких закладах торгівлі.




    Допомога на дітей одиноким матерям


    Право на допомогу мають жінки, які не перебувають у шлюбі. При умові, якщо у свідоцтві народження дитини немає відомостей про батька. Зазначається, що під час воєнного стану виплата допомоги не зупиняється, навіть, якщо отримувач допомоги пропустив строк її перегляду.




    Допомога на дітей з багатодітної сім’ї


    На грошову допомогу можуть розраховувати сім’ї, в яких виховується більше трьох дітей. Для отримання допомоги необхідно звернутися до органу соціального захисту або ЦНАПу. Наразі допомога складає 1700 гривень.




    Статус батьків та дітей з багатодітної сім'ї


    Багатодітною сім’єю вважається родина, батько та мати в якій перебувають у зареєстрованому шлюбі та виховують трьох або більше дітей. Або одна людина, яка самостійно виховує трьох і більше дітей. Таким батькам видається посвідчення, яке підтверджує їх право на отримання пільг.





    Допомога малозабезпеченим сім’ям



    Photo: Freepik


    Малозабезпеченими вважаються сім’ї, які мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім’ї. Така допомога призначається строком на півроку. У період воєнного стану виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.





    Тимчасова допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів


    Діти, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, або не можуть утримувати дитину, також мають право на допомогу від держави. Для цього потрібно звернутися в ЦНАП або до органу соціального захисту. В умовах воєнного стану виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.




    Читайте також: Хто в Україні має право на допомогу від держави: подробиці






    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук