Способи знезараження води: рекомендації від МОЗ України


Опубліковано 07 Квітень 2022 о 16:00

Блог Діти в місті Одеса >  Способи знезараження води: рекомендації від МОЗ України


Способи знезараження води: рекомендації від МОЗ України

Photo: Діти в місті


В умовах російської агресії проти України частина населення позбавлена доступу до чистої питної води. Тому "Діти в місті" вирішили опублікувати способи самостійного очищування води в домашніх умовах, за рекомендаціями МОЗ.


Етапи очищеня води


Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом.


  • Спочатку потрібно набрати ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
  • Після потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного / підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття.
  • Також вода не повинна бути забарвленою.


Найпростіший метод очищення води - відстоювання. Вам знадобиться закрита ємність, бажано скляна або керамічна. Ні в якому разі не можна використовувати алюмінієву. Можна поставити воду на ніч, а вранці обережно процідити її через кілька шарів марлі. 

Також можна очистити воду за допомогою її заморожування. У невелику ємність набирається вода, потім ставиться в морозильну камеру. Через 2 години на поверхні можна побачити крижану кірку - це шкідливі домішки. Необхідно їх видалити, рідину переливають в чисту ємність і ставлять ще на 2-3 години в холодильник. За цей час все солі і домішки осідають на дно.



Способи знезараження води


Після очищення води, можна приступати до її знезараження. Як саме — в інфографіці МОЗ.



Photo: МОЗ України



Photo: МОЗ України



Photo: МОЗ України



Photo: МОЗ України


Читайте також: Зневоднення: симптоми та способи запобігання. Рекомендації МОЗ України






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук