Питання безпеки: як поводитися з вибухонебезпечними предметами


Опубліковано 04 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Питання безпеки: як поводитися з вибухонебезпечними предметами


Питання безпеки: як поводитися з вибухонебезпечними предметами

Photo: ДСНС в Україні


4 квітня офіційно проголошено Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки. «Діти в місті» зібрали основні правила безпеки, які можуть врятувати вам життя.


Замінування українських територій


Щороку 4 квітня світ відзначає Міжнародний день поінформованості та просвіти з питань мінної небезпеки, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН. З весни 2014 року через збройну агресію Росії проти України вибуховими пристроями було забруднено близько 16 тис. квадратних кілометрів у Луганській і Донецькій областях. З лютого 2022 року ситуація в нашій країні погіршується у зв’язку з повномасштабною війною проти українського народу.

Окупаційні збройні формування активно використовують цей вид нелюдських засобів на великих територіях, спричиняючи багато смертей і каліцтв серед мирного населення, у тому числі дітей. Вибухонебезпечні «подарунки» російсько-української війни, а саме протипіхотні міни, встановлені ворогом, підривають мирне життя на наших територіях. Протипіхотні міни, залишені на складах української зброї на окупованих територіях, переважно в Автономній Республіці Крим, Росія передає окупантам, які воюють на Сході та в інших областях України.

Особовий склад Збройних Сил України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а також спеціальної служби транспорту щодня проводять розмінування, ризикуючи своїм життям. Лише з початку 2021 року у звільнених районах Донецької та Луганської областей було розчищено 453 га, перевірено 65 кілометрів доріг і залізниць. Усього було виявлено та знищено 8655 вибухонебезпечних предметів.


Читайте також: Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування


Війна в Україні


За даними Асоціації саперів України, на даний момент понад 82 тис. квадратних кілометрів території нашої держави потенційно заміновані окупантами.

ЦПД при РНБО України постійно попереджає про небезпеку протитанкових, протипіхотних, касетних мін, мін-пасток з розтяжками, що залишають вороги. Зазначається, що окупанти мінують житлові будинки, особисті речі, сільськогосподарські угіддя.

ДСНС випустила цілу серію матеріалів щодо того, як виглядають вибухонебезпечні предмети.



Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Photo: ДСНС в Україні


Правила безпеки


Будьте особливо обережними при пересуванні містами, в яких точилися вуличні бої, зокрема під час прогулянок лісами та парками! Небезпечними зараз можуть бути будь-які місця: дахи будинків, вулиці, узбіччя доріг, залишена військова техніка. Вже зафіксовано випадки мінування тіл загиблих людей. Крім того, відомі непоодинокі випадки мінування таких речей як одяг, іграшки, і навіть їжі.


Що робити, якщо ви знайшли підозрілий предмет?

  1. В жодному разі не чіпайте його.
  2. Негайно повідомте про виявлений предмет підрозділам ДСНС (101) або поліції (102).
  3. Попередьте перехожих про можливу небезпеку.
  4. Відійдіть якомога далі від підозрілого предмету.
  5. Дочекайтеся приїзду спеціалістів та вкажіть місцезнаходження підозрілого предмета.


Обов’язково говоріть про правила безпеки з дітьми. Ви можете подивитися з ними повчальний мультсеріал на цю тему.



Video: UNICEF Ukraine


Video: UNICEF Ukraine


Video: UNICEF Ukraine


Video: Novator film


Ворог не цурається наносити максимальну шкоду мирному населенню, тому необхідність просвіти українців в питанні мінної безпеки актуальна як ніколи раніше. Бережіть себе та найрідніших. Все буде Україна!


Вам може знадобитися наша стаття: Медична допомога під час війни: де пройти курси з надання першої допомоги






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук