Чим зайняти дитину мамам, які працюють вдома


Опубліковано 23 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  Чим зайняти дитину мамам, які працюють вдома


Чим зайняти дитину мамам, які працюють вдома

Photo: Freepik


З приходом в наше життя карантину багатьом мамам і татам довелося перейти працювати на віддалену роботу, опинившись замкненими з дітьми в закритому просторі. Але багато батьків і до карантину працювали вдома, не використовуючи повноцінний декрет, і не чекаючи, поки малюка можна буде віддати в дитячий садок.

Є діти, які можуть проводити час самостійно, але є й ті, кому потрібна постійна увага батьків. «Діти в місті» дізнавалися, чим зайняти дитину, поки ви зайняті справами.


Режим дня


Перше, що потрібно налагодити при переході на віддалену роботу, це режим дня. Якщо дитина дуже активна, не вміє самостійно проводити час, постарайтеся підлаштувати свій робочий час під її режим. Можна працювати вранці, поки малюк не прокинувся, в обідній сон, а також увечері, після того, як вклали дитину спати. Не соромтеся попросити керівника про особливий режим роботи, адже робота, яка робиться паралельно з турботою про дитину, може бути зроблена неякісно через розсіяну увагу.

У вільний час намагайтеся більше займати дитину активними іграми, більше гуляти з нею, щоб сон у малюка був за розкладом, а ви могли спокійно працювати.



Photo: Freepik


Лайфхак по тайм-менеджементу

  1. Правильно розставляйте пріоритети. Іноді можна пожертвувати чистою підлогою, а іноді встати на пару годин раніше, щоб встигнути зробити частину справ, поки дитина спить.
  2. З’ясуйте, в який час ви найбільш продуктивні. Намагайтеся всі важкі завдання переносити на цей час.
  3. Складайте списки справ, не перевантажуйте дні завданнями, інакше надовго вашої енергії не вистачить.
  4. Використовуйте будь-який час для роботи. Деякі робочі справи можна вирішувати, гуляючи з коляскою на вулиці.
  5. Навчіться концентрації уваги. Якщо працюєте, то повністю занурюйтесь в роботу. Так і завдання будуть вирішуватися швидше.
  6. Делегуйте частину домашньої роботи, і, по можливості, частину робочих завдань. Не бійтеся просити про допомогу.


Робота без відриву від батьківських обов'язків


Безумовно, не всю роботу можна розтягнути на весь день. Якщо вам потрібно працювати за певним графіком, доведеться підлаштувати життя під нього і використовувати масу лайфхаків для поєднання роботи та батьківських обов'язків.

По-перше, потрібно організувати безпечний розвиваючий простір для дитини, де вона зможе проводити час самостійно. Це допоможе не відволікатися від роботи, щоб стежити за безпекою малюка. Постарайтеся облаштувати круту ігрову зону, в якій буде маса цікавих місць для дослідження. Періодично її доведеться перебудовувати, щоб дитина не втратила до неї інтерес.

Звичайно, час, який дитина може проводити самостійно, залежить від її віку і особливостей. Тому мамам маленьких діток доведеться подумати над зміною активностей. Але вже приблизно з 5 років діти цілком можуть самостійно грати близько двох годин.

Приблизно раз на годину можна вставати з робочого місця і проводити з дітьми активну зарядку. Можна танцювати, можна стрибати і махати руками. Так ви подбаєте про себе і дітям приділите увагу. Ідеально, якщо дитина буде знати, коли наступають ці паузи, і чекати їх.



Photo: Freepik


По-друге, придумайте низку правил, яких дитина буде дотримуватися під час вашої роботи. Чим старша дитина, тим простіше з нею домовитися. Поясніть дітям, навіщо ви працюєте, і чому це важливо для всієї родини. Розмовляйте і встановлюйте час для роботи і час для спілкування. Можна використовувати кольорові картки, які ви будете виставляти на робочому столі. Червоний колір - мама зайнята, зелений - може відволіктися.


Зайнята дитина


Звичайно, якщо дитині є чим зайнятися, то і маму вона відволікає набагато рідше. Ось кілька лайфхаків, які допоможуть вам зайняти дитину.

Підготуйте чарівну коробку, в якій зберіть найцікавіші іграшки, наклейки і набори для творчості, які любить дитина. Таких коробок може бути кілька. Намагайтеся ховати частину ігор та повертати їх, коли дитина про них трохи забуде.

Залучайте малюка до побутових справ. Він може полити квіти, протерти пил, розсортувати білизну або прибрати в своїй кімнаті.


Читайте також: Що і коли можна довірити дитині?


Придумайте спільну гру, яка захопить дитину, а потім ідіть працювати, пообіцявши повернутися і перевірити результат.



Photo: Freepik


Дозовано використовуйте телевізор, ігри на гаджетах і аудіокниги. Звичайно, не можна займати дитину мультиками на весь день, але як один з видів активності використовувати можна.


Також скористайтеся нашою добіркою: Топ-ідеї: чим зайняти дитину на канікулах


Пам'ятайте, що комфортна робота вдома багато в чому залежить від рівня самостійності дитини. Якщо у вас є з цим проблеми, саме час почати прокачувати цю навичку. Саме самостійність дає дитині можливість пізнавати навколишній світ без допомоги дорослих.


Читайте також: Топ-6 лайфхаків, які полегшують життя батькам і вчать дитину самостійності






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук