«Правило трьох хвилин» та інші прийоми виховання дітей


Опубліковано 16 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Одеса >  «Правило трьох хвилин» та інші прийоми виховання дітей


«Правило трьох хвилин» та інші прийоми виховання дітей

Photo: Freepik


Багато батьків виховують дітей інстинктивно або використовують досвід, отриманий в процесі свого власного виховання. Але в батьківстві, як і в будь-якій важливій справі, є низка прийомів і правил, що дозволяють зробити його більш якісним і усвідомленим.

«Діти в місті» розкажуть про найвідоміші прийоми і правила у вихованні дітей, які допоможуть вам налагодити чудові стосунки з вашими малюками і навчать їх слухатись.


Правило трьох хвилин


Цей метод допомагає збудувати гарні відносини з дитиною, незважаючи на зайнятість і завантаженість сучасних батьків. Це правило вимагає всього три хвилини вашої цілковитої присутності і уваги. Суть полягає в тому, що після розлуки з дитиною (садок, школа) потрібно приділити їй три хвилини повноцінного часу. Ці три хвилини потрібно уважно і активно вислуховувати дитину, не відволікаючись на інші справи.

Щиро цікавтеся, як пройшов день дитини, що цікавого і незвичайного сталося з нею. Не імітуйте емоції, намагайтеся проявляти реальний інтерес, адже діти прекрасно відчувають настрій своїх батьків.


Не перебивай


Щоб навчити дітей не перебивати дорослих, можна використовувати дуже просту техніку. Поясніть дитині, що під час спілкування дорослих не можна перебивати, але, якщо їй терміново потрібно щось вам сказати або попросити, вона має підійти і взяти вас за зап'ястя. Цей простий жест дасть вам зрозуміти, що дитині потрібно відповісти. Ви завершите думку або дослухаєте співрозмовника, і дасте дитині можливість висловитися.


Читайте також: 10 правил Комаровського, які повинні знати всі батьки


Раз! Два! Три!



Photo: Freepik


Цей метод допомагає припиняти баловство і погану поведінку дитини. Як педагогічний прийом він прийшов з Канади, хоча багатьом сучасним батькам він знайомий. Його суть в тому, щоб дати дитині час заспокоїтися і прийти в себе, переставши балуватися. Потрібно попередити дитину про те, що вона буде покарана, якщо не заспокоїться, поки ви рахуєте до трьох.


Слухай маму!


Досить часто діти протестують проти правил і відмовляються слухатися. Бувають і такі випадки, коли малюки спеціально ігнорують батьківські прохання і правила. Щоб сформувати у дитини приємні асоціації з вашими проханнями, створіть для них позитивне підкріплення. Просіть дитину зробити те, що вона і сама має намір зробити. Наприклад, сідаючи пити чай, проговоріть «Бери твоє улюблене печиво, угощайся». Увечері можна сказати: «Вмикай телевізор, час дивитися мультики». Якщо дитина постійно виконує такі приємні прохання, у неї формується звичка слухатися вас.


Позитивний настрій


Щоб ростити вдячних і позитивних дітей, можна використовувати такий простий метод, як обговорення минулого дня перед сном. Приділіть кілька хвилин тому, щоб запитати у дитини, кому і за що вона найбільше вдячна в цей день, а також обговоріть три найприємніших події за день. Така вправа допомагає більш усвідомлено сприймати життя.


Право вибору



Photo: Freepik


Щоб виховувати в дитині самостійність, особисту думку і здатність робити власний вибір, психологи радять з раннього дитинства давати дітям можливість вибирати. Починати потрібно з простих речей (що будеш їсти на сніданок, що одягнеш на вулицю), з віком переходячи до більш серйозних рішень (на який гурток підеш, в який табір поїдеш влітку). Крім цього, намагайтеся частіше питати думку дитини з приводу ситуацій, що відбуваються в її житті.


Важливість дотику


Шляхом експериментів було доведено, що дитину потрібно обіймати не менше 12 разів на день. В таких умовах діти ростуть більш щасливими і розвиненими. Крім цього, діти потребують підбадьорливих дотиків. Намагайтеся торкатися до дитини, коли хвалите її, заспокоюєте, підбадьорюєте або проявляєте інтерес до її справ. Психологічні погладжування дають людині відчуття комфорту.


Відмова від заборон


Діти ростуть в умовах постійних заборон і обмежень, тому нерідко вони просто вибухають від такої напруги. Щоб дитина відчувала себе більш вільно, психологи радять іноді відступати від правил і дозволяти дитині зробити щось заборонене. Наприклад, лягти спати пізніше звичайного, або подивитися мультфільми 3 години, замість дозволеної години.

Батьки повинні самі відчувати, коли приходить час трохи послабити заборони і дати дитині трохи насолодитися свободою. Відзначається, що такий метод діє як шокова терапія. Важливо, щоб він не перетворився на норму.


А якими виховними прийомами і методами користуєтеся ви? Діліться в коментарях своїми лайфхаками по вихованню дітей!


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-6 лайфхаків, які полегшують життя батькам і вчать дитину самостійності






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук