Весело, корисно та смачно: як приготування їжі розвиває дітей


Опубліковано 17 Травень 2019 о 10:46

Блог Діти в місті Одеса >  Весело, корисно та смачно: як приготування їжі розвиває дітей


Весело, корисно та смачно: як приготування їжі розвиває дітей

Приготування їжі зближує батьків та дітей, дозволяє малечі опановувати необхідні навички та позитивно впливає на всебічний розвиток. Ви ще не впевнені, що вам це потрібно? Тоді ознайомтеся з добіркою причин, які переконають вас, що готувати разом із дитиною весело, корисно, та більш того — необхідно.


Діти можуть долучатися до процесу приготування їжі змалечку, як тільки перестануть куштувати все «на зуб». Тобто, теоретично, дворічний малюк вже може допомагати мамі на кухні. Проте, це не означає, що треба давати йому в руки ніж та відправляти чистити картоплю, а ось вирізати формочками печиво, помити чи дістати овочі з кошика — залюбки.


11 причин, щоб навчити дитину готувати


Дитина опанує побутові навички


Вміння готувати їжу, сервірувати стіл, прибирати за собою — це ті навички, якими має володіти кожен підліток. Проте, іноді діти не мають навичок самообслуговування, адже їм у дитинстві не допомогли їх опанувати. Чим раніше ви почнете готувати дитину до самостійного життя, тим простіше буде їй у майбутньому.


Готування їжі — це гарний привід привчити дитину до правильного харчування



Навіть малюки люблять розповіді про корисні вітаміни, необхідні для здорового розвитку, а коли про це розповідати, як не під час готування смачної та корисної їжі?


Залучення дитини до процесу приготування їжі допоможе у боротьбі з маленькими вередунами, яких важко нагодувати корисною їжею. Як ще боротися з дитячими примхами за столом читайте у статті: «Як нагодувати дитину: поради для батьків»


Кулінарія знайомить з хімічними процесами та азами фізики


Якщо змішати соду та оцет відбудеться хімічна реакція. Вода — рідка, але якщо її нагріти, вона перетвориться на пар. А якщо поставити в морозильник — стане твердою. Як впливає на продукти зниження та збільшення температури? Як на різні продукти впливає термообробка? Є безліч процесів, про які можна поговорити, готуючи вечерю.


Моделі з продуктів прекрасно демонструють навколишній світ


Брокколі схоже на дерево, а з шоколадного пудингу, печива та желейних хробаків можна зробити модель грунту. Фантазуйте разом та вивчайте світ.


Кулінарія може стати веселим уроком з математики



Готуючи, можна навчитися лічити, додавати, віднімати, ділити, зважувати та вимірювати. Ваш малюк ще не знає азів арифметики? Тоді швидесенько на кухню готувати улюблені страви та вчитися.


Приготування їжі розвиває дрібну моторику


Навіщо купувати пластилін, коли можна спекти з мамою різну здобу та гратися з тістом. І не страшно, якщо малюк скуштує шматочок, адже тісто безпечніше, ніж всі маси для ліплення, навіть найбільш екологічні.

А ще можна різати, подрібнювати, перемішувати, намазувати, перебирати, терти, сортувати, та безліч інших веселих і корисних занять.


Готуючи, діти отримують мультисенсорний досвід


Ви зможете зі зав’язаними очима відрізнити різні види круп? А наосліп розпізнати овочі та фрукти на смак та дотик? Діти залюбки пограють у такі ігри.


Діти зможуть тренувати логіку та критичне мислення



Готувати за рецептом, прибрати зайве серед запропонованих продуктів, порівнювати різні рецепти та процес приготування, виявляти закономірності та робити висновки — і всьому цьому можна навчитися просто готуючи вечерю.


У процесі приготування їжі діти розвивають комунікативні навички


Спільне приготування їжі створює ідеальні умови для спілкування. А якщо ще й запросити друзів-однолітків дитини, то можна влаштувати справжню вечірку з приготуванням їжі та святковим обідом.


Діти вчаться доводити справу до кінця



Важливий та необхідний досвід, який мають отримати діти — це доводити справу (або ж в нашому випадку страву) до кінця. А ще тренувати терплячість, адже від початку приготування кексів, до можливості їх скуштувати пройде певний час, тож треба зачекати.


Старші діти розвивають навички читання


Читати рецепти вголос, поповнювати словниковий запас новими словами, розвивати мовлення — все це, і навіть більше, діти зможуть робити під час процесу приготуванням їжі.


Як ви бачите, приготування їжі — неймовірно корисне заняття, тож не зволікайте, а беріть дітей, необхідні продукти та починайте готувати разом. Наприклад, можете почати з найсмачнішого та корисного домашнього морозива.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук