Топ-6 креативних завдань для розвитку дошкільнят та молодших школярів


Опубліковано 05 Лютий 2019 о 09:32

Блог Діти в місті Одеса >  Топ-6 креативних завдань для розвитку дошкільнят та молодших школярів


Топ-6 креативних завдань для розвитку дошкільнят та молодших школярів

Діти завжди відкриті до нових знань, особливо, якщо вони цікаві та захоплюючі. Але сучасним батькам іноді важко конкурувати з планшетами, розвиваючими додатками та пізнавальними ютуб-каналами. То що, залишити розвиток дитини технологіям? Ми пропонуємо інший варіант.

Діти за своєю природою прагнуть дізнаватися якомога більше про навколишній світ. Спробуємо не тільки розповідати малюкові про те, що його цікавить, а й показувати. Та ще й залучати його до вивчення дивовижних явищ.


Город на підвіконні


Запропонуйте дитині виростити власний сад на підвіконні. Процес вирощування рослин — це не тільки весело та цікаво, це ще й серйозне розвиваюче заняття, яке дає змогу дитині оволодіти важливими навичками. Висаджуючи зелень або квіти у горщики, дитина удосконалює дрібну моторику, вчиться бережно ставитися до речей, дізнається багато нової інформації про навколишній світ. А ще вирощування рослин тренує в дітях організованість, терплячість та відповідальність. Тому постарайтеся мінімально втручатися в процес вирощування.



Photo created by freepik


Щоб зацікавити дитину, потрібно подбати про те, щоб насіння проросло якомога швидше. Тому обирайте велике за розміром насіння, наприклад, квасолю, горох, гарбуз, огірок, та перед посадкою замочіть його у воді.

Якщо ваш малюк дуже нетерплячий, рекомендуємо розпочати з пророщування зелені цибулі та часнику. Для цього цибулину варто посадити наполовину в воду, і вже скоро ви зможете спостерігати за ростом зеленого пір’я. Ще одна перевага в тому, що зелень цибулі можна додавати до страв, і малюку буде вдвічі приємніше вирощувати те, що знадобиться для приготування їжі.

Заведіть календар спостережень. Записуйте з дитиною все, що відбувається з рослинкою, як швидко вона росте, як часто її треба поливати та інше. За можливості додавайте фото, щоб потім можна було візуалізувати ріст рослин.


Експерименти



Photo created by pressfoto


Діти краще розуміють фізичні та хімічні закони через спостереження. Всі люблять експерименти. Тому не бійтеся, що діти забруднять руки чи одяг, а дайте їм можливість поекспериментувати. Не забувайте пояснювати та обговорювати всі процеси.

Розглянемо експерименти, які можна зробити на кухні.


Лимонний вулкан


Для цього експерименту вам знадобляться лимони, харчові барвники та сода. Для початку треба зрізати краєчок лимона та витягти частину м’якоті. Якщо дитина може самостійно виконати цей етап — обов’язково подбайте про захист очей.

Підготовлені лимони варто поставити в тарілку, щоб не забруднити «лавою» стіл. Засипте всередину лимонів трохи барвнику та додайте чайну ложку соди.

Лимонний сік та сода дадуть реакцію, а барвник зробить виверження вулкану кольоровим.


Вода мандрівниця



Діти будуть в захваті від цього досліду, адже вони зможуть власноруч створити «ходячу воду» всіх кольорів веселки. Цей експеримент допоможе поспостерігати за властивостями води та дізнатися як утворюються кольори в природі.

Для цього досліду потрібно:

  • три склянки;
  • паперові рушники;
  • барвники;
  • вода.

Необхідно налити у дві склянки воду та додати барвники, а між ними поставити порожню склянку. З паперових рушників треба зробити широкі смужки. Один кінець цієї смужки опустіть в склянку з водою, а іншу в порожню. Таким чином в порожній склянці має бути два кінці смужок.

Дуже скоро вода почне перетікати по паперовим смужкам в порожній стакан, і змішуючись утвориться новий колір. Це явище називається капілярним ефектом. Саме таким чином всі рослини насичуються вологою з землі й ростуть.


Лавова лампа


Для цього досліду вам потрібна:

  • сіль;
  • вода;
  • рослинна олія;
  • харчові барвники;
  • прозора ємність — склянка або банка.

Заповніть ємність водою на ⅔, додайте стакан олії та харчовий барвник. Олія буде плавати на поверхні води. Потім поступово додавайте чайну ложку солі.

Цей експеримент покаже, що олія легша за воду, тому плаває на поверхні. Сіль важче олії, тому, змішуючись з сіллю, олія опускається на дно. Коли сіль розпадається, краплини олії вивільняються та піднімаються на поверхню, наче лава.


Неньютонівська рідина


Розважитись та зробити цікаві наукові відкриття допоможе неньютонівська рідина. Звучить незрозуміло, але зробити її легко, а гратися нею весело. Для створення цієї аномальної рідини потрібно змішати в рівних пропорціях воду та крохмаль. За бажанням можна додати харчовий барвник.

Особлива властивість отриманої рідини в тому, що в спокійному стані вона поводить себе як вода, а під час різкого удару чи руху — як тверде тіло. Цікаво, чи не так?

Ця рідина не піддається законам фізики — то розтікається, то кам’яніє. Це варто спробувати на дотик.


Квести



Photo created by freepik


Як би не було весело експериментувати, робити рутинні домашні завдання все ж доведеться. І щоб хоч якось оживити цей процес, пропонуємо перетворити їх на квест. Виконати вправу, переписати в чистовик домашку, розв’язати задачу — кожне виконане завдання є частиною квесту, і даватиме підказку або частину таємного шифру для наступного завдання. А в кінці — винагорода.

Можна поєднати виконання домашніх завдань зі справами по господарству, але комбінуйте рутинні справи з творчими та логічними вправами.


Такі проекти розвивають дрібну моторику та уяву. Головне — дозвольте сину чи доньці все робити максимально самостійно, нехай робота вийде не ідеальною, та все ж сам процес значно важливіший.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук